zondag 3 maart 2019

Carnavaleske nostalgia


Het wordt geen goede dag voor de carnavalsvierders onder ons, als we tenminste uitgaan van het weer. Dacht gisteravond nog dat het mee zou vallen met de regen, maar die valt wel neer maar niet mee.

Hoewel ik mij geen notoire carnavalsvierder wil, kan en mag noemen, was ik toch menigmaal getuige van het feest, in diverse tijdperken en op verschillende plaatsen. Daarom - het regent nu toch - even diverse carnavalsplaatjes bijeen gesprokkeld en op dit blogje geplempt. Om de moed er in te houden!


De zwart-wit foto's van hierboven dateren uit de tijd van mijn eerste carnaval (rond 1970), en nog wel in het westen des lands. Oftewel bij Succes-NBC (Nederlandse Boekenclub), destijds gevestigd in het Prinsevinkenpark. Het was een personeelsfeest en een van de leukste die ik mij kan herinneren. Ik mocht toen deel uitmaken van de Raad van Elf.

Daarna werden heel wat jaren zonder carnaval doorgebracht. Logisch, want dat feest leeft nu eenmaal niet boven de rivieren. In ieder geval veel minder. In 'onze contreien', het westen dus, voegde je je onwillekeurig naar de mores van het (onbewuste) calvinisme waarbij carnaval taboe is. Men vond - en vindt wellicht nog - het carnaval een 'dom' feest met veel hossen en zuipen, zedeloos of anderszins immoreel gedrag, nogal ordinair.  Niet helemaal terecht, want alle keren dat ik carnaval, weliswaar steeds enigszins vanaf de zijlijn, meemaakte was de sfeer gezellig, gemoedelijk en relaxt.

Tja, die "foute" carnavalsmuziek: daar moet je van houden. Ik houd er niet van maar het hoort er wel bij, is vrolijk en leuk om lekker melig op mee te zingen of te dansen.

In ons geval moesten er zuiderlingen aan te pas komen om ons over de streep te trekken. Of over de rivieren liever gezegd. En die zuiderlingen - uit Tilburg en Nuenen - waren er bij Haag Atletiek.

Ik vermeld geen namen, maar ik bedoel Marjolein Dam en Paul Kruijssen. De carnavalsreisjes waren altijd gezellig en verliepen in een goede sfeer.

Een van de eerste tripjes ging naar Gilze-Rijen. Dat werd een weekendje met overnachting in een hotel. Het was nog uit het pre-digitale tijdperk, foto's moet ik nog wel 'ergens' hebben.


De drie foto's hierboven zijn van Bergen op Zoom, in 2007. Het was een decennium waarin wij (een groepje vrienden van Haag Atletiek) bijna jaarlijks een - meestal brabantse - plaats bezochten om iets van de sfeer te proeven. Een enkele maal werd er kleding gehuurd bij Hoppezak in Leiden.

Uit 2011 dateren de volgende foto's:


En in 2013 was het carnaval bij de Kruikenzijkers....


En in 2014 ging de dagtrip wederom naar Tilburg, de Kruikenzijkers!


Ook ging ik een keer vermomd als de Haagse neef van een beroemde Amsterdamse schrijver het carnaval in. Ik liep daar met een boek getiteld 'De ontdekking van het Carnaval' en stelde mij voor als 'Haagse Mulles'. Ach ja, doe eens gek...





Geen opmerkingen: