zaterdag 2 maart 2019

Goudse steegjes


Vandaag met het wandelgroepje - van wat nog van De Doornvogels over is - een stadswandeling door Gouda gemaakt. Dit op initiatief van Loes die al jaren in Gouda woont en daar ook - min of meer - de 'geheime plekjes' van kent.

Ondanks het mooie weer van de afgelopen weken is het seizoen om natuurwandelingen te maken nog niet aangebroken, maar ook in dorpen en steden die nog niet compleet 'gevinexd' zijn valt genoeg te zien. Rond kwart voor elf arriveerden Walter en ik in Gouda - zoals altijd reisden we met de trein - waar we even later Loes ontmoetten. Weer enige minuten later voegde Dea die vanuit Rotterdam kwam zich bij ons. Een wel heel klein wandelgroepje ditmaal, maar wie het kleine niet eert...



Wij gingen eerst ergens koffie drinken, daarna op pad. Loes had een route die ons door diverse steegjes en leuke straatjes leidde. Tijdens onze omzwervingen kwamen wij uiteraard ook op de markt uit en bezochten diverse brocantenwinkeltjes en de kaaswaag.


Leukste was wel ons bezoek aan een mooie monumentale arbeiderswoning. Wij werden daar hartelijk verwelkomd door het echtpaar dat dit huis bewoont en dat vol staat met antiek, beeldjes, iconen, schilderijen, meubelstukken en andere nostalgische parefernalia, het resultaat van een jarenlange verzamelwoede. Er is ook een heuse bedstee en een keuken met een granieten aanrecht zoals je die in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog vaak zag. Erg leuk, al zal het vermoedelijk minder in de smaak vallen bij liefhebbers van een strakke, moderne woninginrichting.


Wij kregen een korte rondleiding door dit knusse 'poppenhuisje' zoals onze gastvrouw en gastheer het zelf noemen. Al pratende bleek dat dit huisje ook onderwerp was in het programma 'Binnenstebuiten' van 5 februari jl. Even opgezocht en zowaar, hier is het item!  Klik er op dat krijg je eenzelfde soort rondleiding als wij kregen vanmiddag.

Daarna nog even gewandeld en in een andere uitspanning gelunchd. Het was een korte wandeling ditmaal, maar wel leuk om eens de minder bekende stukjes Gouda te zien.

Geen opmerkingen: