zondag 31 maart 2019

Van Toet Anch Amon tot Bertus


Zomertijd! Lekker lang licht, we gaan dat vanaf vandaag merken.

Het afgelopen weekend was lente-achtig met van alles wat: een beetje schilderen, museumbezoek in Leiden en even bij Frank langs bij wie ik wat kikkerdril kon ophalen: in hun grote natuurvijver was daar een overschot van. En vanmorgen hardgelopen bij Bertus (Delft)!


Het schilderij van Corrine Drewery, die ik tot mijn favoriete zangeressen mag rekenen, is nu wel zo'n beetje af. Ben nu bezig met nieuwe dingen, ik probeer er zo goed en zo kwaad als het gaat wat continuïteit in te houden. Het blijft een fijne bezigheid.

Zaterdagmiddag ging ik met de trein naar... ja, eigenlijk wilde ik naar de bollenstreek om te kijken hoe de bloembollenvelden er bij staan. Altijd leuk voor mooie plaatjes, wat dat betreft ben ik net een Japanner. Maar het was al vrij laat dus misschien beter om wat te gaan kuieren in Leiden.


Even gecheckt op mijn telefoon, waar ik zag dat 31 maart de laatste dag was van een belangwekkende tentoonstelling in het Museum van Oudheden, namelijk 'Goden van Egypte'. Daar was ik nog niet geweest, èn het was 30 maart dus de knoop doorgehakt en naar het museum gewandeld. Wel via de Hortus, maar die was al vroeg dicht wegens verbouwingswerkzaamheden.

De expositie in het museum was goed opgezet met indrukwekkende relikwieën, beelden, sieraden, steen en kleitabletten voorzien van tekeningen en hiëroglyfen. Sommige objecten waren oeroud, zijn ca. 1290 v. Chr. gemaakt. Dat alles stond in vitrines en was voorzien van relevante  informatie. Ook kon je bij de bezichtiging van de expositie gebruik maken van een zogeheten audiotour.

Die oude Egyptenaren waren allesbehalve goddeloos, en dan letterlijk opgevat. Zij aanbaden vele soorten goden tot en met de farao's die als intermediair tussen de goden en aardse stervelingen werden beschouwd. Met de komst van het Christendom en de Islam kwam een einde aan het veelgodendom.

Bertusloop

Tenslotte de loop in Delft. Dat was vandaag, op zondag. Met de OLA en de twee 'Jannen' naar het Kerkpolderpad. Weer koos ik voor een 5 kilometer (10 kilometer kon namelijk ook). Het was behoorlijk fris dus met jackje aan naar de start. Maar Jan G. wist mij over te halen het jack uit te doen, want daar zou ik tijdens het lopen alleen maar last van krijgen.

Bertusloop (foto uit 2016)
Eigenlijk ging het best goed. Ik ging normaal van start. De eerste kilometer liep ik in het kielzog van Ellen M. wat een goed teken is want zij is de laatste tijd een stuk sneller dan ik. Zo heeft iedereen zijn of haar richtsnoeren. En hoewel zij na pakweg anderhalve kilometer op mij ging uitlopen en ik meer moeite kreeg het tempo vast te houden, was ik, eenmaal terug bij de finish, best tevreden met mijn tijd (27'45''). 

Misschien heeft dat kilootje er af sinds vorige week hier toch mee te maken!

Geen opmerkingen: