donderdag 12 juli 2012

Film en testloop

Het kan vreemd lopen: gisteren was ik van plan om de Isaac Israel-expositie te bekijken in het Couperusmuseum, Dat is er niet van gekomen. Eerst maar wat shoppen in de stad. Daarna liep ik over de Buitenhof langs het Pathé-theater. Even kijken wat er draait. Mijn oog viel op de 50 plus middag op woensdag 11 juli (gisteren dus) met een speciale film. Nog maar heel kort geleden zou mijn eerste innerlijke reactie geweest zijn: ja hallóóó, 50 plus, daar voel ik mij – als dikke zestiger – veel te jong voor ;-). Maar ja: sterk gereduceerde toegangsprijs waarbij nog koffie met gebak is inbegrepen. Je bent Nederlander of je bent het niet, dus ik dacht: doen!


Er waren trouwens aanzienlijk jongere mensen in de zaal, dus over leeftijd wordt kennelijk niet moeilijk gedaan door het Pathé-personeel. De film die draaide heette Julie & Julia, met onder andere Meryl Streep. Het bleek een aangename verassing! Het verhaal is niet al te diepgravend, maar ‘waar gebeurd’, gewoon heel leuk en smaakvol vormgegeven. Smaakvol in meer opzichten, want de film gaat over (goed en lekker) koken. En het gaat deels ook over bloggen, dus werd mij ook nog eens een spiegel voorgehouden...


De film is ‘waar gebeurd’, d.w.z. een bewerking van de memoires van Julia Child en Julie Powell. Child was in het Amerika van de jaren veertig en vijftig beroemd door haar kookbijbel Mastering the Art of French Cooking en haar televisieoptredens. Powell was (is) een van haar grootste fans en opvolgsters.

In de film zien wij het leven van Julia Child in het Parijs van weleer, naast dat van Julie Powell aan het begin van deze eeuw in Queens, New York. Beide vrouwen zoeken een doel in hun leven. Julia Child als expat vrouw en Julie Powell als een late twintiger die in tegenstelling tot haar ‘snelle’ vriendinnen geen carrière heeft gemaakt. Laatstgenoemde besluit om alle 524 recepten van Julia Child binnen 365 dagen te koken en hierover een blog te schrijven. Een blog dat – tot haar eigen verbazing en ondanks het verwijt van haar vriend dat ze egotripperig en narcistisch bezig is(!) - een groot succes wordt.

Gisteren op de club hoorde ik dat een aantal mensen de film al eerder had gezien, dus helemaal ‘nieuw’ is-ie kennelijk niet. Ik kwam er achteraf pas achter dat de film al uit 2009 is. Ook waren de reacties wisselend. Misschien doordat Meryl Streep als Julia Child met haar overdreven enthousiasme en gemaakte stemgeluid wat ‘over de top’ komisch overkomt (de vergelijking met Hyacinth, de snobistische dame uit de tv-serie ‘Keeping up appearances’, drong zich onweerstaanbaar aan mij op) maar zo was Julia Child in werkelijkheid ook.

Ook vond ik Amy Adams in de rol van Julie Powell een wat kleurloos personage, misschien iets te veel het 'eagere' meisje, de bezeten fan van Julia die 'zo nodig moet'. Maar ach, dit is wat mij betreft van ondergeschikt belang. En ja, een erg diepgravende film is het ook niet, maar ik heb mij prima geamuseerd. Grappig ook is dat het publiek in de pauze – want de film duurt vrij lang – getracteerd werd op koffie of cappucino met abrikozengebak, gemaakt volgens één van de recepten uit Julia Childs kookboek.

Testloop


Over Amerika gesproken: dat was ook het thema woensdagavond aan de Laan van Poot. Gisteren was daar weer eens testloop georganiseerd, met dank aan Frits Bos &  Co. Vrijblijvend en zonder uitslagen(lijst), alleen een tijdklok aan het eind. Over 5, 10 of – voor een enkeling – 15 kilometer.


De meeste aanwezigen van groep 5 gaven de voorkeur aan een duurloop, alleen Yvette, Ton en ik namen deel aan de testloop. En nog een heleboel andere clubleden, de opkomst viel mee ondanks dat velen momenteel met vakantie zijn. Zelf besloot ik om vijf kilometer te lopen omdat vrijdagavond tien kilometer gelopen moet worden, de Beach Challenge.

Momenteel zijn de Europese Kampioenschappen, gisteren waren ze al aan het fietsen in en rond Kijkduin, maar dit terzijde. Die vijf kilometerjes gingen best zwaar vanwege de wind, de warmte en vooral de geaccidenteerdheid van het parcours (er zaten een paar lange klimmen in) maar hijgend en blazend wist ik er toch iets meer dan 24,5 minuut uit te persen. Yvette en Ton plakten er nog een rondje aan vast. Wat mij wel opvalt is dat ik, naarmate de jaren vorderen, steeds galanter word. Ik laat steeds meer dames voorgaan!Na afloop had de barcommissie met onder anderen Ruud en Chris er weer een mooi geheel van gemaakt. Een Amerikaanse avond, compleet met prima hamburgers, Stars and Stripes en The Eagles. Top mannen!

1 opmerking:

Runningman zei

Fred, je moet Julia Child maar eens opzoeken op youtube. Dan zul je zien én horen dat het niet over de top is maar dat Metyl Streep een hele goede Julia Child neerzet.