woensdag 11 juli 2012

Wilde flora en fauna in westduinen


Van alle dingen die ik gisteren heb gedaan, was het fietstochtje door de duinen gistermorgen wel het meest blogwaardig. Dit vooral vanwege de plaatjes. Met de fiets peddelde ik richting Savornin Lohmanlaan en daar de duinen in, waar ik meteen al onze inmiddels vertrouwde Hooglanders zag fourageren.


Het zijn overigens twee koeien met hun kalveren, er is geen stier bij zoals ik laatst veronderstelde. Volgens de groenwerkers die daar aan het werk waren zou een stier te gevaarlijk zijn voor de voorbijgangers, ook die moeten daar immers (betrekkelijk) ongestoord rond kunnen lopen.

Jacobskruiskruid en slangenkruid
Verder maar weer op het ijzeren paard. Niet dat het zo'n makkelijk tochtje was, met op de heenweg een stevige zuidenwind tegen, en een fiets die aan een onderhoudsbeurt toe is want 'vierkante wielen' heeft. Bij het minste of geringste hellinkje moet ik rechtop, vol op de trappers alsof ik de Mont Ventoux aan het beklimmen ben, terwijl alle andere fietsers - van babies tot hoogbejaarden - mij met gemak voorbijpeddelen.


Hoe dan ook was het een mooi tochtje maar dat was vooral 'de schuld' van Moeder Natuur. Ik wil nog wel eens sippen en mopperen over de teloorgang van landschap en natuur in ons land, dit vanwege alle nieuwbouw, maar daarmee had ik niet het westduingebied en het duingebied van Kijkduin tot aan Hoek van Holland op het oog. Zeker, daar is de laatste jaren ook wel wat veranderd, onder andere met het nieuwe lange fiets- en wandelpad langs een zeer breed gemaakt strand waar wij maandag tijdens de training zelfs zeehonden meenden te zien. Maar ik kan mij niet herinneren dat de duinen eerder zo bloemrijk waren. De duinen kleuren vooral zo geel door het jacobskruiskruid, de gele toortsen en de teunisbloemen. Het blauw-paars van het Slangenkruid en het roze, rood of wit van de duinroos contrasteert daar mooi mee.


Het is heerlijk om door zo'n gebied te trainen, zeker als het weer ook nog eens meewerkt en dat is - ondanks de vrij troosteloze zomer - dit seizoen wel het geval. Voor hardlopen moet het ook weer niet tè warm zijn.

Laat ik dit stukje niet dichttimmeren met allemaal overbodige tekst - waar ik inmiddels aardig mee bezig ben - en het woord geven aan de foto's. Helaas kan ik bij blogspot geen foto's naast elkaar plaatsen, dat was bij weblog.nl - dat door derden 'vernaggelde' weblog bestaat nog steeds, echter alleen als 'archief', ik kan er geen nieuwe berichten op plaatsen - wel het geval. Vandaar hierbij slechts een selectie van de gemaakte foto's.


Voor de volledigheid meld ik nog dat wij gisteravond op verjaarsvisite zijn geweest bij onze schoonzoon. Het derde familiebezoek binnen één week, maar het was uiteraard wel weer gezellig.

1 opmerking:

Anoniem zei

Mooi dat jij ook zo geniet van de zomer Fred, en dat je je lezers weer laat meekijken.

See you bij de Beach Run vrijdag. : )