vrijdag 14 september 2012

Of all places


Noem je een plaats, gevolgd door bovenstaande titel, dan is dat allesbehalve als een compliment bedoeld. Vooral randstedelingen geven hiermee aan dat er in de gemeente in kwestie (stadje, dorp, gehucht) niets te doen is, sterker: dat het er dodelijk saai is. Een gat. En de inwoners worden vaak omschreven als kerks, wat 'truttig'. Nu valt dat in de praktijk meestal best mee, bovendien: moet het overal zo hip, trendy, bruisend en hectisch zijn als in - zeg - Amsterdam?

 
Ik dacht hier aan toen ik vandaag in Ede was. Ik moest bijna een uur wachten op een bus richting Otterlo, dus ben ik maar een stuk gaan lopen richting centrum. Ik was dus in Ede 'of all places'. Maar ik zag wel mooie villa's staan langs de stationsweg, bepaald geen huizen voor 'sufferdjes' en even later ging ik cappucino drinken bij een tent waar Starbucks een puntje aan kan zuigen. Net even anders.... 

 
Voor iets meer dan twee euro een geweldige cappucino met een glaasje versgeklopte slagroom met een vleugje likeur en een glaasje water erbij. Ik heb er niets bij gegeten maar het aanbod aan taart, koek, broodjes en salades was zeer divers en zag er veelbelovend uit. En 24/7! Dus ook in Ede is de 24-uurs economie doorgedrongen.
Iets verderop heb ik in een sportzaak een loperspetje gekocht. Ik zou dat straks, in de vrije natuur met al die regen, nog nodig hebben. Evenals het regenpak dat ik de hele dag aanhad. Toch waren er ook droge momenten en af en toe een beetje zon.

Even later met de bus naar Otterlo, bij de rotonde aldaar kon ik overstappen in een kleinere bus die naar het Nationale park De Hoge Veluwe ging. Bij de kassa aan de ingang konden een medepassagier en ik een kaartje kopen, de buschauffeur wachtte op ons en zette ons even later af bij respectievelijk het Kröller Mullermuseum en het Bezoekerscentrum.


Het was weer mijn jaarlijkse tripje naar de Veluwe om herten te spotten. Ik ben best wel een man van tradities en 'vaste dingen' merk ik, sommige zaken keren elk jaar weer terug. Helaas viel het weer tegen, maar zoals ik hiervoor al schreef: ik was erop gekleed. De hele middag heb ik veel gefietst - op zo'n witte fiets van het park - en gelopen.

Van de hertenbronst heb ik weliswaar wel iets gezien, maar ondanks dat er flink werd 'geburld' van diverse kanten, was de bronst wel wat aan de matte kant. Dat kan met de regen te maken hebben, maar ook met de omstandigheid dat de bronst nog niet op zijn hoogtepunt is.

 
 
Uiteraard was het weer druk aan de kant van de weg, zeker op de plekken waar je de herten goed kunt zien. Ik denk dat het morgen (zaterdag), als de zon de hele dag schijnt en mensen van het weekend gaan genieten, helemaal een gekkenhuis wordt.

Geen opmerkingen: