donderdag 13 september 2012

Zwevend Nederland en de Gordijnpartij

Crisis in Nederland? Ik dacht het niet! Als je ziet dat een flinke meerderheid van de stemmers zijn stem heeft uitgebracht op Mark Rutte en zijn VVD, dan denk ik dat het met de armoede wel meevalt. Ik denk misschien wat simpel, maar voor mij staat een stem voor de VVD gelijk aan een riant inkomen, wat al voor velen haalbaar is als in een huishouden beide partners een inkomen verwerven. Tweeverdieners dus. Dat is tegenwoordig bijna altijd het geval want welke vrouw is tegenwoordig  uitsluitend 'huisvrouw?' Ik had overigens wel verwacht dat de VVD de grootste zou worden.

Maar hoe zit het dan met de PvdA, die op een ongelofelijke manier is teruggekomen met Diederik Samson als leading man. Maar ja, toch wel minder dan de VVD, althans volgens de stand rond 0:15 uur. Komen al die stemmen van de marokkanen? In dat geval heeft de PVV - dat de PvdA een 'Islam-partij' is - een punt, maar die partij heeft juist een enorme nederlaag geleden. Eerlijk is eerlijk: zo'n groot verlies had ik niet verwacht. Misschien heeft Wilders toch zijn hand overspeeld door het weer te hebben over 'Marokkaans straat-tuig'. En ook de resultaten van de SP - als 'puurdere' socialistische partij -vallen mij zeer tegen, dat het CDA het slecht zou doen was al bekend. Wat betekent dat 'aardig, integer en oprecht zijn' (Roemer, Buma) geen overtuigende factor is (in deze tijd). Trouwens, dat wisten we al na alle reuring rond Job Cohen, wiens grootste gebreken waren dat hij aardig, integer en bescheiden overkwam. Inhoud moet voorop staan, maar misschien had het CDA toch 'mooie Mona' naar voren moeten schuiven, dat had de partij wellicht meer stemmen (vooral mannelijke) opgeleverd.
.
In ieder geval werd er in de 'nazit' van de training gisteravond vrolijk gediscussieerd en gespeculeerd over de uitslag die op dat moment nog niet bekend was al tekenden zich duidelijke contouren af. Politiek werd plotsklaps hèt item.
De creativiteit werd gestimuleerd en er ontstonden ter plekke nieuwe initiatieven waarvan een paar té mooi zijn om onvermeld te laten: 'Zwevend Nederland' en 'De Gordijn-partij'. Ben benieuwd of wij daarvan in de toekomst meer gaan horen...

Maar eerlijk gezegd waren wij eerder op deze avond helemaal niet bezig met politiek maar des te meer met onze heerlijke - zowel linkse als rechtse - hobby: hardlopen. De training, kortom.

Onze trainer, Wim Hartman, was er woensdagavond niet bij, maar Ilse heeft op de haar bekende bescheiden wijze zijn honneurs prima waargenomen. Het werd een duurloop van 70 minuten. We liepen via de duinen naar Kijkduin en verder, de duinen in richting Terheyde. Zó ver kwamen wij niet, op een gegeven moment gingen we naar rechts en via het nieuw aangelegde - en wellicht 'illegale' - voetpad weer naar rechts terug naar Kijkduin, waar we  - na een 'pomp-stop' op de boulevard - het strand opgingen en met de wind in de rug terugliepen. Even voor de havenhoofden gingen we naar boven de duinen in en via Duindorp en het Westduingebied terug naar het uitgangspunt, de Laan van Poot.

Alleen voor mijzelf sprekend: er is heerlijk ontspannen en snel gelopen, ik had vleugels - liep relaxed met de snelle lopers van onze groep op - en eenmaal terug op de Laan van Poot had ik het gevoel dat ik nog minstens een uur door had kunnen lopen. Ik weeg nu 75 kilo, zeven kilo lichter dan medio januari, en dat ga je merken. Tenminste, dat is mijn theorie, ik maak mij sterk dat die klopt: hoe lichter, hoe sneller en in ieder geval: hoe makkelijker je loopt.

Geen opmerkingen: