zaterdag 29 september 2012

Rijk Zwaan Loop met storm en herfstzon

Groepje HAAGers met o.a. Cor, Sonja en Arie

Jan Wierenga belde mij vanmorgen: hij bood mij een lift aan naar 's-Gravensande, waar de jaarlijkse Rijk Zwaan Loop werd gehouden. Maar omdat het de vorige keer onzeker was of hij zou gaan - hij was de afgelopen week bovendien met vakantie - had ik al met Ilse Houtman afgesproken. Om vijf voor tien was ik bij haar, even later gingen wij in haar bolide op weg.
Onderweg haalden we ook groepsmaatje Hans de Putter op, ondanks zijn verkoudheid had hij zin om aan deze loop deel te nemen. Hij stond al helemaal in start-klare outfit voor de Gamma. Daarna waren we binnen twintig minuten op de plaats van bestemming. Onderweg, in de buurt van De Uithof, zagen we nog dezelfde mijnheer die gisteravond zo uitbundig in De Fuut danste, maar nu hard trainend.

In 's -Gravensande aangekomen, was het niet moeilijk om de auto ergens te parkeren, waarna het nog een klein stukje lopen was naar het Marktplein en van daaruit naar het schoolgebouw waar, zoals elk jaar, de (na)inschrijving was en de kleedkamers.

 
Er waren kortere afstanden voor de jeugd, voor de ouderen was er een 5 kilometer en een 10 engelse mijl. Ilse was van plan om de 10 EM te lopen, net als ik, maar gaandeweg besloot ze toch over te stappen naar de 5 km. Hans wilde sowieso de kortere afstand lopen. Achteraf hoorden wij dat hij dacht dat het 5 EM was, het viel hem pas op na over de finish te zijn gekomen en constateerde dat 24 minuten wel èrg snel is voor 8 kilometer.

Om 13:30 uur was de start van de 10 EM (dat werd vijf minuten later), tien minuten later werden de lopers en loopsters van de vijf kilometer weggeschoten.

Ik kwam al snel in een redelijk ontspannen ritme en probeerde dit te handhaven, geen gekke inhaalmanoeuvres of zo. Het weer was prima, de zon scheen voor eind-september begrippen best krachtig. Alleen stond er een stevige wind, die het de lopers op een flink deel van het parcours - vooral in het open poldergebied met hier en daar maisvelden - lastig maakte.

Ik passeerde het 5 km punt in 25'05, het 10 km punt in 51'08. Daarna kreeg ik last van buikkramp en dat gaf weer de nodige vertraging (het is weer herfst). Toch is de schade beperkt gebleven, de laatste kilometers gingen nog redelijk vlot en uiteindelijk kwam ik in een tijd van 1:23'40'' over de finish. Gek idee eigenlijk dat ik ooit 20 minuten sneller was op deze afstand, toch had ik niet het gevoel dat ik traag had gelopen, integendeel.

'Onze' snelle dames Ilse en Cynthia (tweede en derde van links)
 
Na de finish werd ik begroet door Ilse en Hans. Ze hadden lekker gelopen, en Ilse was met een tijd van 21'16'' zelfs tweede dame in haar leeftijdsklasse geworden. Cynthia en haar man Jos waren er ook, 'het snelle stel'.  Cynthia was even voor Ilse gefinishd maar liep in een jongere leeftijdscategorie. Kennelijk liepen er veel snelle jongedames mee, want Cynthia haalde ditmaal nèt niet het erepodium.

Hans wees mij op een van de kramen, de lopers die gefinishd waren kregen een handdoek als aandenken. Leuk! Echter eenmaal bij de kraam aangekomen bleken ze al op te zijn.
Snel terug naar de kleedkamers en de douches, omkleden en terug. Inmiddels waren er weer verse handdoeken, dus ik was weer blij. Daarna naar Ilse, Hans en nog meer leden van Haag Atletiek, wachten op de prijsuitreiking.

 
 
 
Ilse werd in de bloemetjes gezet en ze kreeg een envelopje met inhoud mee. Goed gedaan! We hebben nog even gekeken naar de andere prijsuitreikingen - dat waren er heel wat, want het was de afsluitende wedstrijd in een Westland-circuit - , daarna bracht Ilse ons keurig naar huis.

Snel aan het fornuis om de maaltijd die ik 's ochtends al grotendeels had bereid af te maken, want dochterlief kwam eten...

Geen opmerkingen: