donderdag 9 mei 2013

Lente in de bol

 
In de jaren vijftig en vroege jaren zestig had je op zondagmorgen het radioprogramma 'Weer of geen weer' dat werd gepresenteerd door Bert Garthoff. Dat programma ging vooral over wat de natuur ons zoal te bieden had, met als vast item de rubriek van Dr. Fop. I. Brouwer over: "Wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit". Als kind luisterde ik altijd naar dat programma. Naderhand kwam 'Vroege vogels' dat je min of meer als opvolger van dat programma kunt zien.
Laat ik deze Hemelvaartsdag ook maar eens beginnen met een 'natuuritem', maar dan wel de natuur vlak bij huis.

Dit jaar zijn er meer salamanders in de vijver dan andere jaren. Waarschijnlijk zijn de condities in mijn tuin gunstig voor hun overleving en voortplanting. Er zijn stukken met dichte begroeiïng, daarachter ligt een stapel takken tegen een muur, kortom: een gezellig rommeltje. Daar houden amfibieën van, zeker salamanders.
 
Het is nu paartijd en dat kun je wel zien aan hun gedrag. De mannetjes sloven zich flink uit: ze stellen zich voor de vrouwtjes op en zwiepen sierlijk met hun staart, zoals op bovenstaand filmpje (gistermiddag gemaakt) is te zien. Zijn verleidingspogingen lijken succes te hebben, het vrouwtje gaat op zijn avances in. Een paring kennen deze salamanders echter niet: op een gegeven moment zet het vrouwtje haar eitjes af tussen de waterplanten, vaak in de bladeroksels, waarna het mannetje over de eitjes heenzwemt en ze bevrucht.
 

En nu we toch bezig zijn met voorjaarsgedrag, dit fragment is van een ochtendwandeling, afgelopen dinsdag in het Westduingebied, even voorbij de opgang vanaf de Fuutlaan. Het gaat eigenlijk niet om het filmpje zelf want dat is niets bijzonders, maar meer om de zang van de nachtegaal, waar de zang van een andere vogel, de merel, doorheen loopt. Mei is hèt seizoen om vogels te horen zingen, in juni is het al minder en als het hoogzomer is hoor je ze sporadisch. Uitzonderingen daargelaten uiteraard.

Maar heeft de cultuurbarbaar nog iets zinnigs te vertellen over de trainingen? Helaas, ditmaal niet. Ik heb twee dagen niet gelopen om vandaag uitgerust de Golden Ten in Delft te lopen. Hoewel, uitgerust, vannacht zat ik nog achter de pc na 'bij de club' wat biertjes, nootjes, chips en worst achterovergeslagen te hebben. En dat na twee ascetische dagen...

Iedereen een mooie Hemelvaartsdag toegewenst (deze wens niet al tè letterlijk nemen ;-)), vanavond volgt er sowieso een verslagje...

1 opmerking:

Carlo zei

Mooi dat filmpje van de Nachtegaal, ik ga zeker eens vroeg uit de veren om te luisteren!