zaterdag 7 februari 2015

Hij ligt er mooi bij: 'ons' jubileumboek


Vandaag even op en neer naar Mokum. Daar was ik al een tijdje - zeker twee maanden - niet geweest. Aanleiding voor deze mini-pelgrimstocht was het aanschouwen van 'ons' jubileumboek temidden van 32 andere boeken die geëxposeerd staan - of liever gezegd liggen - in 'Het Stedelijk'. Al eerder heb ik vermeld dat 'ons' boek tot de 33 best verzorgde boeken van 2013 is uitgeroepen. Dat was dus de aanleiding voor deze expositie. Haast was geboden want deze boeken zijn tot 15 februari in genoemd museum te bezichtigen.


Ik meld dit met enige trots omdat ik een van de vijftien redactieleden was en voor het boek een aantal (10) portretten (interviews) heb mogen schrijven. Maar tegelijkertijd past mij de grootste bescheidenheid, want degenen die alle eer toekomt zijn de vormgevers van het boek.


Deze vormgevers zijn Jeroen Koelewijn en zijn partner Judith Brüggenwirth. In het jubileumjaar 2013 hebben zij - naast hun drukke werkzaamheden met hun eigen studio - met veel passie, enthousiasme en grote gedrevenheid een in elk opzicht prachtig boek samengesteld, rijk geïllustreerd met tientallen foto's, zowel historische - opgedoken uit diverse, soms persoonlijke, archieven - als actuele. De actuele foto's zijn gemaakt door zowel professionele- als amateurfotografen.

Uiteraard ook nog even in vogelvlucht het museum doorlopen, vooral de zalen met schilderkunst vanaf de 19de eeuw tot midden 20ste eeuw. Ook goed voor de inspiratie...Dat laatste (grote) schilderij is natuurlijk geen schilderij maar een foto van de kunstijsbaan op het museumplein: een hedendaags breugheliaans ijstafereel.

Geen opmerkingen: