donderdag 26 februari 2015

In roofvogelvlucht


De slechtvalk (falco peregrinus) is niet bepaald een veelvoorkomende vogel in onze regio (Haaglanden). Wat niet wegneemt dat-ie een aantal malen gesignaleerd is, nota bene in een stadse omgeving.

Een paar dagen geleden zag ik op de hoek Laan van Meerdervoort en Kamperfoeliestraat een aantal vogelaars staan, gewapend met verrekijkers en indrukwekkend geteletoeterde camera's. Zij tuurden naar boven, in de richting van de toren van de Bethlehemkerk, en waarempel: daar zat-ie, onze slechtvalk.

Dus ging ik vandaag ook even kijken en hij zat er weer. Met mijn zakcameraatje lukte het mij 'm te vereeuwigen. Lang niet zo mooi en dichtbij als op de foto's van de professionele vogelaars, maar het is iets.

Het schijnt overigens dezelfde slechtvalk te zijn die ook bij Leyenburg is gesignaleerd, kennelijk is hij de mannelijke helft van een paartje dat er sinds enkele jaren broedt, bij het Haga Ziekenhuis. Ze vliegen zo af en toe heen en weer, en de Bethlehemkerk lijkt (vooralsnog) geen broedplaats te zijn, veeleer een plek om uit te rusten. Een 'hangplek' zogezegd.

Toch eens kijken wat het grote dikke vogelboek van Nozema en Sepps over de slechtvalk zegt. Het was even bladeren maar ja hoor, hij staat er in, zij het onder een destijds andere naam, 'Wander' of 'Edelvalk'.Ander onderwerp: is er nog gevlogen tijdens de trainingen? Dat valt wel mee. Of tegen, het is maar hoe je het bekijkt. Na de training van maandag 'solo' te hebben volbracht (duurloopje met drie pyramides van 1-2-3-2-1 in 10 km. tempo, 1 minuut rust tussen de tempo's en vijf minuten tussen de series) werd er gisteren (woensdag) door onze groep iets afgeweken van het schema.
Het was trouwens in zoverre een bijzonder groepje dat het, afgezien van mijn persoontje, uitsluitend uit dames bestond, minstens tien met onder andere Sonja, Karin en Ana, en Sanny als enige trainer.

Gelet op de ongemakken van de laatste weken ging ik aarzelend van start, maar alles ging goed. Op het programma stond maar liefst zes keer 1 kilometer in behoorlijk (15 km) tempo. Het werd echter een duurloopje met tweemaal ruim 1 kilometer in snel (10 km) tempo. Nou ja, twee van ons, mijzelf inbegrepen, gingen vooral de tweede keer (ter hoogte van Meer en Bosch tot aan de stoplichten van de De Savornin Lohmanlaan) flink 'los' maar de waarheid gebiedt te zeggen dat het voor mij zeker wel in 5 km tempo was.

Na afloop een paar vage oefeningetjes in het krachthonk gedaan, daarna de polsspieren getraind in de kantine. Het was erg rustig en overal om mij heen waren geluiden van mensen die aankondigden deze week op vakantie te zullen gaan. Oh ja, dat is waar ook: voorjaarsvakantie...

Geen opmerkingen: