zaterdag 30 juli 2016

Vogelen in de ochtendstond


Vanmorgen tijdens de normale dagelijkse activiteiten had ik twee ervaringen met vogels. De eerste was het spotten van een ijsvogel. De Jumbo was nog niet open toen ik daar na een korte wandeling aankwam, dus besloot ik een kort ommetje in het groengebied langs de Segbroeklaan te maken. Net toen ik het bruggetje overstak, zag ik hoe een ijsvogel wegvloog, als een schitterend blauwe diamant scheerde hij over het water en ongetwijfeld zal hij in het groen verderop een nieuwe zitplaats hebben gevonden.

Overigens heb ik de foto hierboven niet vanochtend gemaakt - had bij uitzondering geen zakcamera bij me, hij ging trouwens veel te snel weg - maar een paar maanden geleden in Heemtuin J. ten Bosch.

Tweede ervaring was toen ik via mijn desktop TV (Vrije Geluiden) zat te kijken en een merkwaardig schuifelend geluid bij het tuinraam hoorde.  Dat bleek bepaald geen 'vrij geluid', het was een jonge duif die benard in een hoekje zat, tussen een stel ingevouwen tuinstoelen. Even daarvoor zag ik dat een zwarte kat naar hem loerde, met enige tegenzin liet hij zich door mij verjagen.

Schoenendoos gezocht, gaten in gemaakt en na enige vergeefse pogingen een handdoek over de duif weten te gooien, in de doos gezet, deksel er op met extra elastiek en op de fiets naar vogelasiel De Wulp gebracht.


Daar aangekomen bleek dat ik de juiste beslissing had genomen. De duif was nog nèt te jong om zelfstandig te kunnen vliegen. Kennelijk was-ie uit het nest gevallen, maar hij bleek ongedeerd en goed doorvoed dus het zou helemaal goed komen met 'm, aldus het meisje dat de vogel van mij overnam.

Zo, en nu even sporttas inpakken, straks komt Anno mij ophalen voor een loopje in Maasdijk. Vanavond of morgen meer hierover.

1 opmerking:

Hans zei

Een ijsvogel, da's bijzonder.
Mooie foto