maandag 5 december 2016

Dag Sinterklaasje, Dáá-háág!

De èchte puristen zullen de verjaardag van de goedheiligman vandaag/vanavond vieren, maar voor het merendeel zit Sinterklaasavond er op. In ieder geval voor ons.

De ouderen onder ons kunnen zich die gezellige, wat kneuterige jaren vijftig sinterklaas-sfeer nog wel herinneren. Een sfeer waarbij je 'm weken van tevoren kneep uit angst dat je in de zak mee naar Spanje moest;

 De sfeer waarbij je vernam van de nachtelijke tochten over de daken van Sint op zijn schimmel, manoeuvrerend tussen TV-antennes, waarbij Zwarte Piet cadeautjes door de schoorstenen gooide;

De sfeer waarbij je je schoentje al dagen van tevoren bij de schoorsteen - naast de kolenhaard - mocht zetten in de hoop dat er de volgende ochtend iets in zat; de geur van speculaas, pepernoten, taai-taai en chocolademelk.

Maar ook anno 2016 is het feest in menig gezin ouderwets gevierd en ook wij hebben er weer 'iets aan gedaan', zij het ditmaal uitsluitend voor de (klein)kinderen.

Dat was in Rotterdam, bij de andere grootouders van Chloë (door haar Abuela en Abuelo genaamd vanwege hun gedeeltelijk spaanse 'roots'). Alle ingrediënten voor een gezellige Sinterklaasavond waren aanwezig. En ook al had het Influenza-spook - kennelijk was-ie met De Sint meegereisd - driftige pogingen gedaan om roet door het eten te strooien, gooien, was iedereen voldoende hersteld om het feest mee te vieren.De goedheiligman was zelf niet ter plekke - hij kreeg het ondanks zijn elk jaar uitdijende personeelsbestand van hulp-sinterklazen en door NPO en RTL gefaciliteerde (roetveeg- en regenboog)'nep-pieten' - niet voor elkaar om zelf binnen te komen, zijn vervangers hadden ook geen tijd. Druk-druk-druk, wat wil je met een paar miljoen kinderen in het land. Toch is De Sint het huisje niet stilletjes voorbijgegaan en had het nodige aan cadeautjes achtergelaten.Wat het loop-logboek betreft: zaterdagmiddag heb ik een aardig stukje weggetippeld, bijna anderhalf uur gedeeltelijk door de duinen en over het strand naar Kijkduin, vervolgens via de Kijkduinsestraat Meer en Bosch en Laan van Meerdervoort weer terug. En zondag (gisteren dus) ongeveer hetzelfde stuk maar dan als strandwandeling, in de volle decemberzon.

Geen opmerkingen: