woensdag 28 december 2016

Het zwarte goud van Mokum


Zoals in mijn vorige post al is vermeld: het was een mooie kerstcross. Uitslagen staan nog niet online, maar ja, alles is op de 'ouderwetse' manier gedaan: tijdnotering, uitschrijven van alle namen en tijden enzovoorts. Dat heeft wel iets, maar de verwerking van al die gegevens is een hele klus. Alle lof voor Frits, Liesbeth en Frank.

Wel waren er een aantal fotografen die de verrichtingen van de crossers hebben vastgelegd. Peter Pronk is een daarvan.

Daags erna, op dinsdag 'derde kerstdag', had ik nog een heuse reunie met een aantal ex-collega's van het Commissariaat voor de Media. Een kleinschalige reunie weliswaar, voor een volgende keer proberen we het wat groter aan te pakken.

Hoe dan ook, deze reunie vond in een totaal andere omgeving plaats dan bij mijn oude werkgever in Hilversum. Het werd dus niet voornoemd Commissariaat, en ook niet het Instituut voor Beeld en Geluid, waar we in mijn werkzaam leven in deze periode weleens het Top 2000 Café bezochten. Maar het was dan ook geen 'officiële' en - zoals hiervoor vermeld - evenmin een complete reunie, omdat deze op korte termijn werd georganiseerd.

De locatie was 'Black Gold', een mooi zaakje waar letterlijk en figuurlijk zuivere koffie wordt geschonken. Misschien wel de beste van Amsterdam, waar het gevoel voor kwaliteit van 'barista' Siebrand garant voor staat. Siebrand is ook een van die ex-collega's die een totaal andere weg is ingeslagen.Zelf was ik vrij vroeg in Amsterdam en ook snel in de Korte Koningsstraat, misschien wel te vroeg. Ik had begrepen dat er 'later in de middag' was afgesproken en het was kwart over vier. Ik wierp een steelse blik naar binnen en zag dat Marcel er al was, dus toch maar naar binnen gegaan. Heerlijk bakje cappucino gedronken, ik wilde er eerst wat suiker in maar dat is natuurlijk je reinste vorm van 'koffiebarbarisme'. Siebrand wist mij er met succes van te overtuigen dat zo'n koffie zonder suiker veel lekkerder is.

Daarna kwam nog een aantal bezoekers, het werd aardig druk in het zaakje. Behalve koffie en heerlijke baksels - zoals bananencake en voortreffelijke koekjes met chocoladechips - staan er een aantal bakken met vinyl (vroeger noemde je die Elpees), vooral jazz, hip hop, soul, funk enzovoorts.

De bezoekers zijn veelal toeristen uit alle delen van de wereld, muziekliefhebbers, kunstenaars die in de buurt wonen, studenten en licht alternatieve 'hipsters'.

Een al wat ouder echtpaar verliet na wat rondsnuffelen in de bakken en een praatje met Siebrand de zaak met een langspeelplaat van Joan Armatrading. Naderhand vertelde Siebrand dat de koper de betreffende LP had geproduceerd. Heel bijzonder.

Marcel en ik gingen nog even naar een naburige slijter om een kratje bier en wat wijn in te slaan voor die avond. Mooi zaakje trouwens, met aantrekkelijk geprijsde kwaliteitsbiertjes en andere dranken.


Weer later - het wat rond half zes - kwamen de andere ex-collega's binnendruppelen. Nadat de zaak dicht ging, vond aldaar een 'besloten' feestje plaats voor tien personen, ex-collega's. Het werd erg gezellig en er is heel wat afgepraat over werk - altijd wel een interessant thema, de media en de huidige maatschappelijke reuring over de MSM -, muziek (veel muziekliefhebbers, onder wie Hans, Quint, Peter, Marcel, mijzelf en Siebrand zelf uiteraard) en waar men zoal tegenwoordig mee bezig is.

Het aanvankelijke voornemen om met z'n allen 'ergens' te gaan eten werd informeel ingevuld door pizza's te bestellen. Wel zo leuk.


En zo bleef het nog lang op gepaste wijze onrustig in de Korte Koningsstraat....

Geen opmerkingen: