vrijdag 21 juni 2013

The Longest Day!

Wie googelt op 'longest legs' wil vast iets anders zien dan dit...
Het toppunt van optimisme: over een half jaar worden de dagen weer langer!

Even een openstaand deurtje intrappen: vandaag is de eerste dag van de zomer, tevens de langste dag! Waarom dat anglicisme in de kop, het is toch net zo goed in het Nederlands? Dat wel natuurlijk, maar op de een of andere manier staat of klinkt het net iets beter in het Engels, wat plechtstatiger. Doet ook denken aan de legendarische film met die titel, misschien speelt dat onbewust mee.

In ieder geval begint de zomer goed: het is een stralende dag! Dat het regenstralen zijn doet er even niet toe, voor de natuur is het prima, al dat hemelwater. Zolang dit maar niet wekenlang achtereen doorgaat, maar dat hebben we niet in de hand.

Mijn zwager logeerde de afgelopen dagen bij ons maar is nu vertrokken, naar Amerika en dan weer naar Afrika waar hij het grootste deel van het jaar werkt. Wat de dag vandaag gaat brengen, geen idee. Het zal neerkomen op allerlei kleine klusjes.

Het is mooi museumweer! Over musea gesproken, op 4 juni bezocht ik met Joop Nennie het Marinemuseum in Den Helder en een week later, op 8 juni, het Groninger Museum en het Stripmuseum. Niet iedereen is geïnteresseerd in musea, reden dat ik daar in mijn weblog nooit veel over uitwijd. Maar voor zover het toegestaan is, maak ik wel foto's, om de indrukken vast te leggen.

 
In het Groninger museum zijn momenteel best interessante exposities, waaronder foto's van Anton Corbijn, Inez van Lamsweerde en Vinoodt Matador.


Verder 'The seven deadly sins', bizarre sculpturen van Marc Quinn, een kunstenaar die ooit 4,5 liter van zijn eigen bloed in de vorm van zijn hoofd goot en vervolgens invroor. In de nu tentoongestelde loden sculpturen wordt het gevoel uitgebeeld van mensen die worstelen met hun alcoholverslaving.


En dan de objecten van Nacho Carbonell, metalen stoelen die met sculpturen van papier maché een eenheid vormen, als een levend wezen.

Heftig is ook de expositie met het werk van Chinese kunstenaars, vaak shockerend en/of sexueel geladen. Dit als reactie op de sexuele onderdrukking in dat land. Zoals 'het levende kunstwerk' op video, waarin een kunstenaar met zijn vriendin open en bloot de liefde bedrijft in een museumzaal, terwijl het publiek langsloopt. De man is opgepakt en zou nog in de gevangenis zitten.


Of de kunstenaar die zichzelf een lange diepe snijwond toedient over bijna de hele rechterhelft van zijn lichaam. Er zit een heel verhaal achter, over de diepere betekenis hiervan verwijs ik graag naar de website van het museum.

Verder werk van kunstenaars die zich in de jaren tachtig gingen toeleggen op schilderkunst, na een periode van streng minimalisme en conceptual Art.
Het zijn heel uiteenlopende kunstwerken en heel diverse stijlen. Het schilderij hieronder van Herve di Rosa is in een 'strip-achtige' stijl gemaakt, zeelieden die naar een ultravrouw kijken. Onweerstaanbaar grappig en komisch.Nog meer plaatjes van het Groninger Museum hier...

Over het stripmuseum een andere keer meer, misschien na een tweede bezoek. Het was wel de moeite waard!

Geen opmerkingen: