vrijdag 7 juni 2013

Tuinleven

Rode waterjuffer (Pyrrhosoma nymphula)

Deze eerste ècht zomerse dag in Den Haag begon ik met een loopje naar de Laan van Poot. Daar heb ik enige tijd in het krachthonk doorgebracht. Behalve Wim, onze trainer, waren daar andere jongens met toestellen in de weer. Waaronder de 90-jarige Menno die hier regelmatig tot 40 kilo bankdrukt, een keer of tien, en daarna doodleuk anderhalf uur lang met zijn vriendin en anderen gaat fitwalken in de duinen. Wie wil er nu niet zo oud worden?

Zelf heb ik mij beperkt tot wat bankdrukken, een paar oefeningen voor biceps (welke? Ja, daarom juist) en schouders en een paar minuten roeien. Daarna heb ik nog wel een kleine veertig minuten hardgelopen in de duinen.

Voor de rest wat gewerkt aan artikelen en in de tuin gebivakkeerd. Het is een publiek geheim dat ik een liefhebber ben van een 'wilde' tuin, ik ben niet zo van de tegels en de zitkuilen alhoewel ik dat bij anderen best kan waarderen. Ieder zijn meug immers. Maar er zijn weinig planten die, als zijnde 'onkruid', worden weggeschoffeld. Nou ja, zevenblad misschien, van tijd tot tijd trek ik de uitlopers uit de grond als het te gek wordt. Maar er is heel wat 'onkruid' dat zich ontwikkelt tot ontzettend mooie plantjes met dikwijls fraaie bloemetjes. Zolang je ze maar tijd van leven geeft tenminste.

Hoefijzer-azuurjuffer (Coenagrion puella)

Vandaag heb ik een paar welkome bezoekers aan mijn vijver op de gevoelige plaat gelegd. En dan bedoel ik niet de zes Lisa's (slanke, goudkleurige visjes) die ik vanmiddag bij aquariumwinkel Holgen heb aangeschaft, tezamen met een zakje rode muggenlarven. Na een korte acclimatisatie zwemmen ze inmiddels vrolijk tussen de jonge en oude salamanders en bruine kikkers, die zich nu ook weer meer laten zien. Nee, ik heb het onder andere over de waterjuffers die op versierderspad zijn, en ander kruipend gedierte.

Wapenvlieg

Zenegroen (Ajuga reptans)
 
Hommel in bloem van smeerwortel (Symphytum officinale)

Geen opmerkingen: