zaterdag 1 juni 2013

Omloop van Ter Heijde: herfstig einde van mei

Gisteravond - ik begin dit blogje zaterdag om 00:15 te schrijven, dus het was gisteren - was de Omloop van Ter Heijde, nabij Monster (deze toevoeging om verwarring met het Brabantse Terheijden te voorkomen). Dit is een avondloop met diverse afstanden waarvan de 5 en de 10 km het drukst bezet waren. Ook voorgaande jaren was ik van de partij. Het is een leuke, gezellige loop die normaliter deels over het strand voert maar dit jaar niet.

Op de fiets ging ik, via de duinen, naar Ter Heijde. Het was weer eens ongelofelijk koud door - alweer - een koude noordwestenwind en mist van zee. Zeven graden Celsius, meer zat er niet in. Zelf schreef ik mij ter plekke in voor de 5 km, gelukkig was ik aan de vroege kant want later zouden er lange rijen voor de inschrijftafels ontstaan.


Er waren wel de nodige lopers van onze vereniging, maar van onze groep was alleen Hans Uijtenhout van de partij. Hij wilde aanvankelijk de vijf kilometer lopen maar was door drukte op zijn werk verlaat, dus het werd 10 km. En natuurlijk waren Michel en Hizkia van de partij. Michel loopt altijd snel en sterk, Hizkia, een van onze snelste loopsters, is weer aardig bezig met 'terugkomen'.

En uiteraard nog veel andere bekenden en bekende gezichten gezien. Van Haag Atletiek natuurlijk, maar ook van de HRR, Sparta en De Koplopers onder wie blogger/hardloper Hans Verbeek, die de 10 km op barefootschoenen zou lopen.

De start van de 5 km was om 19:30 uur (werd een paar minuutjes later) en het signaal daartoe was, evenals bij de eerder gehouden jeugdloop en later bij de 10 km, een kanonschot. 'De kanonnen' vormen een markant punt van Ter Heijde en deden nu ook dienst.

Eerlijk gezegd ging ik meteen flink van start, velen zouden zeggen 'te hard' maar op zo'n vijf kilometer moet je iets proberen. En ik heb zo hard als nu mogelijk is gelopen, de eerste kilometer in 4:40' en de andere kilometers ongetwijfeld iets teruggezakt, maar uiteindelijk was ik met 24 minuten en 38 seconden bruto (het zal netto zo'n tien seconden minder zijn geweest) niet ontevreden.

 
Later heb ik met Jan G. (die in Leiden overigens derde in zijn categorie werd) gekeken naar de doorkomst en ten dele de finish van de 10 km. Leuk om te zien, en of je er nu 31 of 61 minuten over doet, iedereen loopt zo hard mogelijk, doet in elk geval zijn of haar uiterste best.

Ondanks dat het parcours niet licht genoemd kon worden en vooral de wind een geduchte tegenstander bleek, is er in het algemeen niet slecht gelopen.

Na afloop vond er, zoals elk jaar, de prijsuitreiking en de verloting op basis van ingeleverde startnumers plaats. Meestal ben ik niet zo'n mazzelaar maar blijf voor alle zekerheid altijd wachten. Ooit had iemand van onze club de hoofdprijs (een fraaie MTB) misgelopen omdat hij eerder was vertrokken, en je moet zelf aanwezig zijn.

 
En wat dacht je wat: zowaar viel ik in de prijzen. Opeens hoorde ik mijn naam noemen - de namen moest je op de achterkant van het in te leveren startnummer zetten - maar omdat ik niets verwachtte duurde het even voordat het kwartje viel. Het was in elk geval geen kinderachtige prijs! (zie foto hierboven). Erg leuk natuurlijk.

Na afloop met Jan Wierenga (die een goede 10 km had gelopen) en Hans Uijtenhout (idem) door de duinen teruggefietst naar huis.

Een korte foto-impressie van de 10 kilometer staat hieronder.

 

3 opmerkingen:

Hans Verbeek zei

Het was koud en er stond een stevige wind. Ik was blij dat we niet over het strand hoefden.
Op het strandloze parkoers liep ik wel mijn snelste Omloop van Ter Heijde ooit.

Anoniem zei

Een plaats bij de eerste 100 Fred. Niet gek. Komt er na al die jaren alsnog een korte-afstandloper in je naar boven?

carlo zei

Mooi klokkie, zit er gps op?