zondag 25 maart 2012

Coopertest in ere hersteld!

"Hoe lang is het niet geleden dat ik een Coopertest liep, en dan kom ik hier en zie Joop Teljeur (de bijna legendarische organisator van prestatielopen en coopertesten in de regio Den Haag) op het terras staan. Alsof de tijd heeft stilgestaan!" Dat was de verzuchting van leeftijdgenoot Hans Rietbergen,  kunstschilder, ontwerper van het Haag Atletiek logo en in de hoogtijdagen van de Coopertest - jaren zeventig en tachtig - een behoorlijk snelle loper die menige prestatieloop wist te winnen.

Maar ook nu wist hij als zestig plusser nog een heel behoorlijke 2610 meter af te kunnen leggen in 12 minuten precies. Al menigmaal is de afgelopen tijd - ook met het ook op het 100-jarig jubileum van de vereniging - gepraat om de Coopertesten in ere te herstellen. Leuk en aardig natuurlijk, maar die moeten dan wel georganiseerd worden, en wie was bereid om dat te doen. Uiteindelijk was het Jan Passchier die de draad oppakte. Vandaag was de eerste van vier coopertesten die dit jaar worden georganiseerd. De volgende is op 29 april, daarna is er nog een op 10 juni en tenslotte een op 9 september, allemaal op een zondag.

Jan P. had gevraagd om wat foto's te maken. Dat kwam mooi uit want ik had mij ingeschreven en was dus toch al op de baan. Maar eens kijken wat het lijf nog kan. Om kwart over elf zou ik van start gaan met een groep redelijk 'snelle jongens', maar zover was het nog niet. Om tien uur ging de eerste groep van start, daarna ging ieder half uur een groep van start tot de laatste groep die om 12:00 uur startte.

Voordat de eerste groep van start ging, werd de organisator van lang geleden waar we het zojuist over hadden geïnterviewd door spreekstalmeester Dick Passchier (niet van TV), neef van de huidige organisator. Teljeur zei dat het hem wel iets deed, het feit dat de aloude Coopertest in ere is hersteld. Een mooi moment ook om dit te doen, vlak voor het jubileum.


Eerlijk gezegd viel de opkomst wel wat tegen. Toch waren het bepaald niet alleen oudere nostalgisten die deelnamen, er liepen ook jonge atleten en vrij veel - overigens zeer goed presterende - kinderen mee. Waarschijnlijk zijn het gewoon wat 'opstartproblemen' en met al die lopen die overal en elk weekend worden georganiseerd gaan de meesten toch voor een wat langere afstand. Toch is er wel vertrouwen bij de organisatie dat het aantal deelnemers de volgende keer en zeker daarna, in de zomer, wat aantrekt.

In ieder geval had iedereen het erg naar zijn of haar zin, toch wel leuk om op deze manier te testen hoe je presteert in je leeftijdsklasse. Zelf had ik geen reden tot klagen: als 60 plusser presteer je met 2400 meter al beter dan 'zeer goed', en ik kon daar nog 130 meter aan vastplakken. Toch ga ik wel proberen om daar de volgende keer (29 april dus) nog wat meters aan toe te voegen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Toverwoorden "iedereen had het erg naar zijn/haar zin". Precies. Een leuk en zinvol initiatief van Haag dat vooral mag blijven. Voor fithelden zoals jezelf kan er wellicht een extra categorie worden gemaakt? ; )