vrijdag 9 december 2011

Snel Frans potje...

Een enkele maal komt er iemand naar mij toe met de vraag: 'Hoe zit het met jouw weblog?' Er wordt dan gedoeld op mijn 'oude' weblog, waarbij - zoals genoegzaam bekend - grote problemen bij de migratie zijn gerezen. Bijna 400.000 mede-bloggers waren en zijn hier de dupe van. Maar héél, héél langzaam lijkt er enige tekening in te komen. Het oude weblog is weer ten dele online, maar nu nog met een verschrikkelijke lay-out, en nieuwe berichten kan ik er nog niet op plaatsen omdat ik (nog) geen afbeeldingen kan uploaden. Dus het zal nog wel even duren voordat ik terug-verhuis.

Gisteren was een huiselijk dagje. Dat komt vooral omdat mijn wederhelft nog aan huis is gekluisterd, al is het gips vervangen door loopgips. Daags ervoor heb ik in Hilversum bij Platenhuis 't Oortje de dvd van Deep Purple live in Montreux 2011 gekocht. Uiteraard om het concert in het Gelredome te herbeleven. Het is een geweldige dvd vol magistrale muziek. Ik heb 'm al twee keer bekeken.

Ik heb trouwens weer eens een heuse Franse Cassoulet gemaakt, een 'snelle versie' weliswaar maar het smaakte prima. Omdat het al een hele tijd geleden is dat ik een recept aan het weblog toevertrouwde, doe ik dat ditmaal weer eens. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik het basisrecept van internet heb geplukt, en zelf wat kleine variaties heb aangebracht. De eigenlijke auteurs- of koksrechten komen mij in ieder geval niet toe.

Snelle cassoulet


Hoofdgerecht voor twee personen.
Voor 2 personen
ca 30 minuten


1
grote pot witte bonen
75/100 g
spekjes
1
prei
1
winterpeen
1
ui
1/2 tenen
knoflook
1 stengel
bleekselderij
1 takje
rozemarijn en/of tijm
1
laurierblad
2
saucijsjes
1
kleine of halve) rookworst
1 el
olijfolie
1 handje
(grof) broodkruim
2 takjes
peterselie
zout
peper


Snij het spek grof en snij de prei, de wortel, de ui, de knoflook en de bleekselderij klein. Fruit in wat olie zachtjes aan. Voeg de bonen, rozemarijn en/of tijm, laurier, wat water en zout en royaal peper toe. Laat dit samen 20 min. sudderen. Bak de saucijsjes en verwarm de rookworst. Doe de saucijsjes en de grof gesneden worst bij de bonen en laat weer 5 min. sudderen. Proef en voeg eventueel wat zout en/of peper toe. Hak de peterselie en meng met de broodkruim. Bestrooi hier de bonen mee en besprenkel met het restje olie. Zet de pan 5 min. in een hete oven met bovenwarmte. Serveer bloedheet met lekker brood en stevige (Zuid-Franse) rode wijn.

Geen opmerkingen: