dinsdag 30 juli 2013

Snelle zomertraining

Het was gisteren, op maandag, een veelbewogen dag. 's Ochtends hebben wij - Wim van Es en ikzelf - in strandpaviljoen Gotcha - op het strand bij Kijkduin, ter hoogte van Hotel Atlantic - twee 'clubtoppers' geïnterviewd, hordenloopster Rosina Hodde (Nederlands kampioen 100 m. horden) en haar vriend Nils Mulder (eveneens Nederlands kampioen, maar dan bij polstokhoog). Het werd een leuk interview met twee alleraardigste en - uiteraard - sportieve mensen. Dit alles voor het clubblad.

's Middags hebben wij een kort fietstochtje gemaakt naar Clingendael. Daar een beetje rondgewandeld en bij het paviljoen aldaar - helaas iets te lauwe - chocomel gedronken.
We hadden een uitgesproken groene route naar Clingendael genomen en wat je ziet is dat de natuur nu helemaal aan het 'vergroenen' is. De meest kleurrijke periode (met de meest uitbundige bloei) is nu over zijn hoogtepunt heen is.
Wel verontrustend is dat de vlinderstand 'bij ons in het westen', althans in Den Haag, zeer sterk afgenomen lijkt. Ik vraag mij af of dat meer mensen is opgevallen. Ik merk zelf dat ik daar erg op gefocusd ben omdat mijn tuin nu nog 'vlindervriendelijker' dan anders is ingericht. Zag je een jaar of twee geleden daar, maar ook in de directe omgeving, nog in vrij groten getale atalanta's, distelvlinders en dagpauwogen vliegen, nu moet ik, bijna begin augustus, de eerste nog zien! Op geen enkele uitbundig bloeiende buddleia (vlinderstruik) die ik onderweg tegenkwam zag ik ook maar één vlindertje. Wel zie je zo nu en dan en hier en daar een koolwitje fladderen. Hopelijk dat die kleurrijke jongens en meisjes later alsnog komen, anders zie ik het somber in. Op de website van de vlinderstichting zag ik dat het elders in het land wel meevalt en zelfs meer dan dat. Maar ja, dat hebben we het wel over Drenthe, Gelderland of Limburg.

Tot zover de vlinders. Gisteravond zijn wij met een bescheiden zomerselectie van Groep 5 op trainingspad gegaan. De zomerselectie, dat is Groep 5 minus de mensen die momenteel met vakantie zijn. Of geblesseerd, of ziek, of geen zin, maar van de drie laatstgenoemde redenen zal momenteel nauwelijks of geen sprake zijn.

Concreet: we waren met Ilse, Marianne, Ellen, Hans U., Cor, Michel en een veelbelovende jongeman wiens naam mij even is ontschoten en - voor zover ik weet voor de tweede keer - met ons meeliep.
'Op papier' (lees: trainingsschema) zag het programma er uit als 'goed te doen', ook na een prestatie- of wedstrijdloopje daags ervoor. Een duurloopje met een kern van 5 x 2 minuten in (vrij) hoog tempo. dat is voorbij voordat je er erg in hebt. Eerst maar inlopen via Laan van Poot en de duinen naar het veldje bij Duindorp waar we de warming up deden en enkele korte versnellingsloopjes over het glooiende veld. Daarna de rest van het programma waarbij wij vooral over de Nieboerweg en door Duindorp liepen, dus overwegend stratenparcours. Ook op het laatst een stuk door de duinen, zij het niet het meest glooiende deel. Met twee keer een 'waterstop' bij de pomp vlak voor de entree van de duinen aan de Duivelandsestraat.


Ondanks de vijf kilometer daags ervoor - en een fietstochtje naar Clingendael v.v. die middag - nog duidelijk voelbaar in de benen, kon ik goed meekomen met de tempo's. Langzaam ging het inderdaad niet, dus je kunt ook zeggen dat het snel ging. Dat geldt zeker voor het charmante deel van de groep maar dat is voor de trouwe lezer van dit blog geen nieuws meer.

Echter nadat het programma is volbracht, bleken we diezelfde serie (5 keer 2 minuten) nogmaals te moeten doen. Nou ja vooruit, eerst een kwartiertje in een rustiger tempo en daarna maar zien. Kort en goed: ook die tweede (en ècht laatste) serie, die vooral over duinpaden ging, is in flink tempo volbracht maar daarna voelden de benen toch wel brak aan, dus eenmaal terug aan de Laan van Poot heb ik het laatste stuk naar huis gewandeld. We hebben in ieder geval wel iets gedaan deze avond!

Geen opmerkingen: