woensdag 12 maart 2014

Nebraska: sfeervolle roadmovie met wrang-komisch tintje


Maandagavond zag ik in het tv-programma 'Radar' een oudere mijnheer die vertelde dat hij er via internet 'ingeluisd' was. Hij had een e-mail gekregen van de bulgaarse veilingsite Bidstar24.nl, waarin stond dat hij een prijs had gewonnen. Om deze te claimen moest hij wel eerst 99 euro (extra lidmaatschapsgeld) overmaken. Dat deed de man. U voelt het al: naar de prijs kon hij fluiten, want 'iemand anders was hem voorgeweest'. Dat stond althans in het automatische e-mail bericht van Bidstar24.

Ik begin met deze aanhef omdat dit soort oplichtingspraktijken al heel oud zijn. En ook waren en zijn er nog hele volksstammen die er in trappen. Is het naïviteit? mogelijk, maar wel enigszins begrijpelijke naïviteit. Teksten als 'Gefeliciteerd,  mijnheer/mevrouw (en dan je naam), uw prijs staat klaar! Of  'U heeft een iPad, een smartphone of een X-bedrag aan euro's (dollars etc.) gewonnen' laten aan duidelijkheid niets te wensen over en brengen vooral mensen die niet zo 'internet-wise' zijn op zijn minst aan het twijfelen. Vroeger las ook ik dit soort berichten 'voor alle zekerheid' even door, maar tegenwoordig klik ik alles meteen weg.


Op het bovenstaande kwam ik door de de film die ik gisteren in Het Filmhuis zag, 'Nebraska' van regisseur Alexander Payne. Een film in zwart-wit geschoten wat de sfeer van 'het oude Amerika' versterkt. De hoofdpersoon Woody Grant (magistraal gespeeld door Bruce Dern) is zo'n goedgelovige: een oude, wat stuurs-verwarde, aan alcohol verslaafde man, maar wel een met het hart op de juiste plaats. Iemand die zich simpelweg niet kan voorstellen dat er mensen zijn die hem zouden belazeren. De ideale persoon dus om slachtoffer te worden van een misleidende reclame-actie en dat is precies wat er gebeurt.


In een aan hem persoonlijk gerichte brief staat dat hij de hoofdprijs (vele miljoenen dollars) in een loterij heeft gewonnen. Woody, die nog altijd de droom heeft een truck te kopen en een luchtcompressor (naar later blijkt, vooral voor zijn zonen) is, met de brief op zak, vastberaden om de prijs op te halen in het plaatsje Lincoln (in Nebraska). Dit tegen de wens van zijn vrouw en zonen in die hem aan het verstand proberen te peuteren dat de brief 'fake' is en dat hij niets heeft gewonnen. Maar Woody is onvermurwbaar. Om de missie naar Nebraska nog een beetje in goede banen te leiden besluit zijn jongste zoon David dan maar zijn oude vader te begeleiden bij zijn opdracht.


Dat is het begin van een 'road movie' achtige film, waarbij wij het stel volgen tijdens hun reis, halverwege voegt Woody's vrouw Kate zich bij het gezelschap. Onderweg in zijn geboortedorp worden ze geconfronteerd met de achtergebleven familie en vrienden van Woody, 'rednecks' die dollartekens in hun ogen krijgen als ze er lucht van krijgen dat Woody de hoofdprijs in de loterij heeft gewonnen. Vooral de volstrekt 'foute' Ed Peegram, ooit Woody's zakenpartner die zijn luchtcompressor ooit leende maar nooit heeft teruggebracht, ziet zijn kans schoon.

Het leidt tot allerlei soms grappige, vaker onverkwikkelijke toestanden. Maar laat ik niet het hele verhaal gaan uitschrijven. Ik kan de film 'Nebraska' hoe dan ook aanraden, prachtige acteerprestaties, mooie sfeer, subtiel tragi-komische situaties en zowaar een 'happy end'.

Geen opmerkingen: