zondag 29 september 2013

Eenzaam, maar niet alleen in Haarlem


Het was een Haarlems weekend. Zaterdagmiddag gingen we naar Wim en Cor, vrienden van ons, die in het schone Aerdenhout wonen. Voor mij geen onbekend terrein omdat ik nogal eens in de Waterleidingduinen pleeg te wandelen.
Het werd een tuinfeest met schitterend weer en een voortreffelijke catering, maar het mooiste was wel dat deze middag en avond het karakter van een reunie kreeg. Heel wat vrienden en betere kennissen van weleer ontmoetten elkaar weer op deze plek. En dan realiseer je je wederom hoe snel het leven gaat: zaten we korte tijd geleden (in ons bewustzijn, het is al veertig jaar geleden) als langharige jonge honden bijeen om te bomen en gitaar te spelen, nu zijn het allemaal oudere, redelijk welgestelde mensen waarvan een aantal al grootvader of grootmoeder is. Uiteraard is iedereen wat grijzer en soms kaler geworden, een enkeling ook wat dikker en/of met (soms veel) meer rimpels, maar toch: één minuut praat je met elkaar en je pakt de draad meteen weer op. Het is alsof al die jaren wegvallen en dat de laatste keer dat je elkaar zag slechts enkele weken terug was.

Wim en Gerda kwamen ook, we reisden naderhand ook met hen terug naar Den Haag. Zij waren ook met de trein gekomen. Grappig is dat ik hen komend weekend ook weer zie, we gaan met nog een aantal lopers, onder andere van hun en mijn vereniging, naar Harwich om daar - naar keuze - te gaan wandelen of de 10 kilometer te lopen.

Over lopen gesproken: dat was mijn tweede Haarlemse avontuur. Dat was op zondag, vandaag dus. Ik ging naar Haarlem om de Achmea Zilveren Kruis halve marathon lopen, daar had ik mij al een maand of twee geleden voor ingeschreven. Maar het is de vraag of ik dat volgend jaar weer doe. Pas later bleek namelijk dat er in de Haagse regio ook twee lopen waren die de moeite van het meedoen meer dan waard waren, de Rijkszwaanloop en de 1 van de 4 loop. Tja, dat was even slikken, als ik mij dat gerealiseerd had dan had ik waarschijnlijk toch voor de 1 van de 4 gekozen, maar ik had mij nu eenmaal ingeschreven voor Haarlem dus de keuze was gemaakt.


Ik nam de trein naar Haarlem vanaf station NOI via de 'mooie route' langs Voorschoten, Leiden en Hillegom, waar het landschap nog niet is verpest door bebouwing. Vanaf station Haarlem was het ongeveer tien minuten lopen naar de Grote Markt, waar zowel de start als de finish was van de halve marathon maar ook van andere lopen zoals de Kidsrun, de 5 en de 10 kilometer die net aan de gang waren.

 
Wat ook slikken was dat ik - afgezien van William, een collega van Ton van Westbroek - niemand, maar dan ook werkelijk niemand ben tegengekomen die ik ken. Dat mag opmerkelijk worden genoemd want ook al is het loperswereldje véél groter dan - zeg - in de jaren zeventig en tachtig, je loopt altijd wel iemand tegen het lijf die je kent, hetzij van je eigen club, of van een andere vereniging, of een kennis, blogger, collega of vriend(in).

Maar goed, netjes mijn startnummer opgehaald, omgekleed, wat ingelopen, even gekeken naar lopers van de 10 km die bijna bij de finish waren, waarna ik even later ook naar de start liep. Alhoewel ik niet genoeg kilometers heb gemaakt om een ècht goede halve marathon te lopen, had ik er veel vertrouwen in. Mijn gewicht is goed en de normale trainingen gaan ook prima, dus ik schatte mij in op om en nabij - maar liefst onder - de 1:50'. Maar dat viel toch tegen. Het weer was prima, 21 kilometer lang zon, véél zon, maar op sommige stukken - vooral op de terugweg - bleek de oostenwind toch een geduchte tegenstander. En het parcours was loeizwaar, het grootste deel van het parcours liep door de duinen en daar ging het constant naar boven en naar beneden.

De eerste tien kilometers gingen prima, met een tussentijd van 24'30'' op de 5 km en krap 51 minuten (netto tijden) op de 10 km. Op basis van die tijden was mijn inschatting niet onrealistisch. Echter kreeg ik het in het tweede gedeelte kennelijk toch zwaar, alhoewel ik wel bleef doorlopen. Na een uur bleek ik toch een nette afstand afgelegd te hebben (meer dan 11,1 km) en het 15 km punt bereikte ik rond de 1:20'. Ondertussen kregen mijn benen het zwaar te verduren, ze voelden wat pijnlijk aan maar ik kon in een wat lager tempo wel blijven doorlopen. Uiteindelijk kwamen de laatste kilometers in zicht. Het was echt bikkelen, uiteindelijk kwam ik in 1:54'' over de meet. Daarmee werd ik vijfde derde 65-plusser (er waren slechts dertien 60 plussers) maar dat schrijf ik om mijzelf moed in te praten want er was geen 65 plus categorie. Even voorbij de finish kregen de lopers een flesje Extran aangereikt en werd hen een medaille omgehangen.

Daarna voelden mijn benen en lendenen wel wat pijnlijk aan, maar voor het overige was ik snel hersteld. Snel gedoucht en omgekleed en via een boekenwinkel, waar ik een cadeautje voor een jarig buurmeisje kocht, direct door naar het station. Om kwart over zes was ik thuis, snel omgekleed en naar onze buren Jan en Wilma waar ter ere van de verjaardag van Karlijn, een van hun dochters (dat buurmeisje dus), een tuinfeest annex eetgelag werd gehouden voor familie en vrienden. Het tweede tuinfeest deze week, en ook nu waren de weergoden ons goedgezind...

vrijdag 27 september 2013

Ja! Ja?! Pats!

Gistermiddag ging ik voor de tweede - en laatste - keer deze week naar De Hoge Veluwe om iets mee te pikken van de hertenbronst. Dat is nog altijd het meest indrukwekkende spektakel dat de natuur ons kan bieden, zeker in ons land.

Even na het middaguur fietste ik naar Arne die in Loosduinen woont. Na de thee gingen wij in zijn auto richting Veluwe waar hij zijn caravan heeft staan. Tijdens een voorspoedige rit waarbij wij heel wat afkeuvelden over de dingen des levens, zette Arne mij keurig af in Otterlo, vlak voor de ingang van De Hoge Veluwe. Wat een service! Arne, bedankt!

 
Vlak bij de ingang weer zo'n witte fiets gepakt waarop ik deze dag constant driftig trappend - alles bij elkaar - zeker vijftien kilometer heb afgelegd. Dat lijkt niet veel, maar de fiets werd louter gebruikt om mij van punt naar punt te brengen, naar die lokaties waar je zo goed als zeker herten kunt observeren. Was dat in de jaren zeventig en tachtig de Bosjes van Staf, de laatste twintig jaar is dat meer langs de weg richting Hoenderloo, ongeveer twee kilometer voorbij Museum Kröller Muller. En ook zie je ze wel bij de wildobservatiepost het Koeverbos, in het bos even voorbij het bezoekerscentrum.

Ook gisteren was het weer druk langs de weg, maar lang zo druk niet als afgelopen zondag toen je bijna over de hoofden kon lopen. Veel professionele en semi-professionele fotografen stonden paraat, met van die enorme indrukwekkend teletoeters op hun camera's gemonteerd. En dan ik met mijn lullige zakcameraatje, maar daar kan ik nog best aardige filmpjes en foto's mee maken. Waarmee ik benadruk dat het mij puur om het vastleggen van indrukken gaat en niet om een in fotografisch opzicht optimaal resultaat te bereiken.

Na eerst warme chocolademelk met iets erbij in De Koperen Kop te hebben genuttigd, eerst naar het Koeverbos. Daar was zo rond 16.00 uur nog niets te zien dus meteen maar door naar de wildbaan voorbij Kröller Muller. Daar was het al druk - veel auto's en fotografen met druk klikkende camera's - en hoorde je van alle kanten de herten burlen. Ook zag je ze al.

Een uur later kwam een roedel, aangelokt door de even daarvoor rondgestrooide appeltjes, vanuit het bos het veld op. De door vele modderbaden grijsgekleurde haremheer (zie boven) rende constant heen en weer om zijn dames bij elkaar te houden, terwijl andere herten zich niet of nauwelijks lieten zien, maar ze lieten wel van zich horen, en hoe. Een paar honderd meter verderop had een ander roedel zich op het veld verzameld, eveneens met een plaatshert, en daar tussenin, aan de bosrand, was nog een roedel. Maar gelet op het burlen dat van diverse kanten kwam, moeten er zeker vier, vijf roedels in de directe omgeving aanwezig zijn geweest.


Waar je als toeschouwer altijd op hoopt is een gevecht tussen twee plaatsherten, al dan niet vooraf gegaan door een ritueel van paraderen, veel burlen en elkaar imponeren. Maar dat is een kwestie van geluk hebben. Je kunt soms uren achtereen staan te kijken zonder dat er iets gebeurt. Als de herten eenmaal een roedel hebben steken ze niet veel energie in een gevecht. Waarom zouden ze ook? Het doel - een groot aantal dames om zich heen verzamelen - is immers al bereikt. Maar komen ze te dicht bij elkaar dan kan er een korte schermutseling ontstaan, wat meer bedoeld lijkt om eventjes de grens te bepalen.

Op het eerste filmpje zien we een plaatshert het veld opkomen en probeert een hinde die is afgedwaald terug te drijven naar het roedel, op het tweede filmpje zien we zo'n korte confrontatie tussen twee van die macho's. Dit ingeleid door enthousiast commentaar van een fotograaf naast mij: "Ja, ja?! Pats!"

donderdag 26 september 2013

Herfsttraining op tempo

Heerlijk getraind woensdagavond. Windstil, zacht weer - prima temperatuur om te lopen - en mogelijk een van de laatste trainingsavonden dit jaar om zonder reflecterend hesje door de onverlichte duinen te lopen, want bij terugkomst begon het al aardig donker te worden. Op het programma stond zesmaal vier minuten in een pittig tempo. Wij liepen de bekende route naar Kijkduin en verder, tot pakweg anderhalve kilometer voorbij Kijkduin en dan weer terug. Voor mijzelf sprekend kan ik niet anders zeggen dan dat het 'lekker' ging, ik ging mooi mee in de vaart der volkeren. Iets eerder dan normaal waren wij terug op de Laan van Poot. Het najaar is overduidelijk begonnen want het was erg druk in het clubhuis, iedereen is weer 'on the run'.

Vandaag ga ik weer naar De Hoge Veluwe, 'hertjes kijken'. Nu wil het geval, of zeg maar rustig toeval, dat Arne ook die kant opgaat dus ik kan met hem meerijden. Overigens ging ik gisteren naar het stadsdeelkantoor om mijn ID-kaart te laten 'verversen' nadat ik de dag ervoor pasfoto's heb laten maken. Omdat ik online een afspraak had gemaakt werd ik meteen geholpen. Dat scheelt, want er stonden en zaten veel mensen te wachten tot zij aan de beurt waren.

 
 
Nadat een en ander geregeld was - tegenwoordig moet je ook vingerafdrukken laten maken - fietste ik naar de stad en kwam langs de Koekamp. Toch maar even kijken. Juist op dat moment werden de dieren gevoerd door de beheerder en zijn assistent.

De meeste mensen lopen er onverschillig aan voorbij, druk als iedereen bezig is met 'belangrijkere' zaken, maar ook hier, midden in de stad en met druk verkeer rondom, gaat de bronsttijd niet ongemerkt voorbij. In de Koekamp loopt een flink roedel edelherten met een fraaie zestienender als plaatshert - hij was flink aan het 'burlen' gistermiddag - en een aantal jongere mannetjesherten als bijhert.


Ook zijn er weer veel damherten met een stuk of vijf bijna volgroeide bokken en een aantal jonge bokjes. Hun bronsttijd valt iets later dan bij het edelhert maar ook bij hen begint het al te kriebelen: ik was getuige van een korte maar felle krachtmeting tussen twee jongvolwassen dambokken wat tot grote commotie bij hun soortgenoten leidde en ook zag ik een dambok die, als David tegen Goliath, een beetje aan het schermutselen was met het grote edelhert (zie foto). Grappig.

dinsdag 24 september 2013

Bewogen maandag

Duurlopen schieten er de laatste tijd een beetje bij in. Niet dat ik op korte termijn de marathon wil lopen, maar voor het basisonderhoud kan één keer per week een duurloop langer dan 90 minuten geen kwaad, lijkt mij. Wel in een rustig tempo natuurlijk. Welnu, dat laatste was gisteren geen probleem, want twee dagen na die intensieve 10 kilometerloop (Vredesloop) voelden de benen nogal geteisterd aan. Wat geen beletsel vormde om toch netto 100 minuten te hebben gelopen.

Eerst liep ik langs de club waar ik even een babbeltje maakte met beheerder Frans Parlevliet en Ton Gerritsen, die gisteren bij de Vredesmarathon een aantal van zijn pupillen heeft begeleid (of 'gehaasd'), zelf heeft hij 33 kilometer meegelopen.
Daarna liep ik via de Fuutlaan de duinen in en ben zo naar Kijkduin en verder gelopen. Even voor Kijkduin kwam de trainer van mijn vorige groep, Ton van Westbroek, mij op de fiets tegemoet, strak in het pak. Ook met hem heel even bijgepraat over de Vredesloop, blessureleed en dergelijke. Daarna via het strand doorgelopen tot even voorbij camping Ockenburgh, daar de duinen in en nog een stukje met de neus richting Terheijde. Ruim daarvoor al, bij de geïmproviseerde fietsenstalling, keerde ik linksomkeert, ging bij Ockenburgh langs het vlakke pad opzij van de Puinduinen in en liep tot aan de Laan van Meerdervoort en langs Meer en Bosch terug naar huis. Om 10:58 uur vertrokken, om 12:46 uur thuis.

's Avonds naar de club, maar niet om te trainen maar voor een interview met een damesploeg die in de jaren tachtig zeer succesvol was op de 4x400 m. Het club- en Nederlands record op dit nummer staat nog steeds. Het interview is geïnitieerd door Wim van Es en Henk Verploeg, want dit was nog een van de opmerkelijke zaken die in het historisch katern van ons clubblad dit jubileumjaar moet worden opgenomen.

 
Nu wilde het geval dat op dezelfde dag dat dit interview plaatsvond, hun trainer Cock Mooyman op 89-jarige leeftijd is overleden. Hij was niet zomaar een trainer, hij was veel meer dan dat: een buitengewoon betrokken coach die samen met zijn al even betrokken vrouw Corrie aan de wieg stond van Olympia '48, de sterke damesatletiekvereniging die naderhand is opgegaan in Haag Atletiek. Cock en Corrie Mooyman waren bij de atleten een begrip, door menigeen werden ze als hun ouders ervaren. Hun huis stond altijd open voor hen en de atleten en atletes werden - bij wijze van spreken - dag en nacht door hen begeleid. Het interview met vier van hun 'kinderen' was, gegeven de omstandigheden, dan ook bepaald niet vrij van emoties. Maar genoeg hierover, in het komende clubblad meer.

maandag 23 september 2013

Stoere mannen en vrouwen bij Vredesmarathon

Er is weinig leuker dan hardlopen. Ook als je dit al bijna 45 jaar doet - en al aan duizenden loopjes en lopen hebt deelgenomen - blijft het verlangen om te gaan trainen of aan loopjes deel te nemen onverminderd aanwezig. En elke keer voelt het als de eerste keer. Maar zo nu en dan is simpelweg kijken naar hardlopen ook leuk, wanneer zo'n eindeloze stoet mensen aan je voorbijtrekt.

 
Hans de Putter toont zijn welverdiende medaille
 
Dat is zeker het geval bij een marathon, en laat er nu gisteren, daags na de Vredesloop, in eigen stad een hele marathon hebben plaatsgevonden! Er was trouwens ook nog een halve marathon en voor de liefhebbers die over bijna bovenmenselijke 'endurance' capaciteiten beschikken - zoals good old Richard van der Klis - 65 kilometer.

De laatste meters van Cor van Veen
Er deden een paar mensen van onze club en zelfs van Groep 5 mee (Hans de Putter en Cor van Veen), dus maar eens zien of ik hen kon spotten en aanmoedigen. Om tien voor negen gistermorgen was ik op het Spui getuige van de start. Zowaar heb ik hiervan een kort filmpje kunnen nemen.

Vervolgens ben ik de kolonne op de fiets gaan volgen wat nog niet zo eenvoudig was. Op de Frederik Hendriklaan, tegenover het huis waar ik een groot deel van mijn jeugd woonde, maakte ik enkele foto's en naderhand ook een paar op de Laan van Poot en op het strand. Daarna ging ik even naar huis om de eerste foto's online te zetten en de batterij van mijn trouwe Canon Powershotje op te laden.

Om half één was ik bij het centraal station waar de finish van de marathon was. De foto's van deze marathondag, voor zover deze door mij zijn gemaakt, staan in dit album!

Nog meer stoere mannen

Door vakantie en andere activiteiten was het er nog niet van gekomen, maar gistermiddag had ik 'een gaatje' voor mijn jaarlijkse gang naar de Hoge Veluwe. De hertenbronst is daar weer gaande. Dat kwam mooi uit, want de finish van de marathon - voortreffelijk 'gespeakerd' door Dick Passchier - was vlak voor het Centraal Station.


In Utrecht kwam ik Lex Levisson tegen, een van de bewoners van het grote pand aan de Cornelis de Wittlaan waar ik in de laatste fase van mijn vrijgezelle bestaan de parterre bewoonde. Ook alweer zo'n 33 jaar geleden. Hij ging naar Nijmegen dus hebben we tot aan Ede-Wageningen - daar moest ik uitstappen - gezellig oude koeien uit de sloot gehaald. Over de andere mensen die er woonden en wat daarvan geworden zou zijn. Met een aantal van hen heb ik nog steeds contact zo nu en dan, maar anderen hebben wij al jaren uit het oog verloren.

Eenmaal aangekomen in Ede-Wageningen bleek dat ik bijna een uur moest wachten op de bus naar Otterlo, dus ben ik maar een stuk gaan wandelen naar het centrum en in deze geweldige koffietent aldaar een kop cappucino besteld. Voordat ik daar vertrok ook nog een doosje bonbons gekocht voor thuis, volgens mij waren deze van eigen makelij. Het duurde daarna niet lang voordat bus 108 kwam. Bij de rotonde bij Otterlo moest ik er uit en kon meteen overstappen in het klaarstaande busje naar de ingang van de Hoge Veluwe. Van daaruit weer de welbekende witte fiets gepakt en karren maar.

Het was al vrij laat - vier uur of zo - dus eerst maar iets eten. Dat werd weer de traditionele pannenkoek. Geen appelpannenkoek ditmaal want ze hadden de receptuur veranderd, de appel werd niet meer meegebakken maar kreeg je er als compote overheen. Dat hoeft voor mij niet zo.

 
 
Het was trouwens loeidruk, zowel in en buiten bij De Koperen Kop. Maar ook naderhand op de wildbaan waar je de edelherten goed kunt zien, zeker nadat de boswachter op diverse plekken appeltjes had uitgestrooid, was het een gekkenhuis. Maar met alle aandacht in de media voor de hertenbronst - inderdaad blijft het een indrukwekkend spektakel - wordt het steeds meer een massa-evenement. Mijn gevoelens daarover zijn gemengd, zeker toen er ook nog een ijscoman arriveerde om ijsjes te verkopen!

 
Vroeger zag je op dit soort locaties - destijds vooral nog bij de Bosjes van Staf - hooguit vijf auto's staan met wat in jagersgroen geklede mensen die in ieder geval hun mond hielden bij het kijken naar de herten. Er wordt wat afgekwekt, gelachen en geroepen over en weer. Moet kennelijk kunnen, er staan ook geen bordjes met het verzoek enige stilte te betrachten. Waarom niet eigenlijk?


Maar goed, zoals uit de plaatjes blijkt heb ik wel weer het een en ander gezien. Volgens mij is het nog niet het hoogtepunt van de bronst, dus deze week ga ik waarschijnlijk nog een keer. Op het filmpje zien we in ieder geval wel dat twee plaatsherten in elkaars vaarwater zitten, maar tot een treffen is het net niet gekomen.

zondag 22 september 2013

Vredesloop and The Drinks After

Het is al een uur na middernacht als ik begin met dit blogje. Of ik het helemaal zal redden weet ik nog niet, ik kom net van een feestje in Pier 32, dat werd gegeven door onze buren Paula en Hein. Onze andere buren (Jan en Wilma) waren er ook bij en ter plekke troffen wij Ruud van Aarle met zijn geliefde.

Saillant detail is dat wij alle drie (d.w.z. Jan, Ruud en ikzelf) vandaag, oh nee, gisteren de Vredesloop hebben gelopen. En wij waren niet de enigen, nog zo'n 8700 mensen namen deel aan dit evenement. Niet alleen op de 10 km, ook op de 5 km was een aantal Haag-atleten actief.

De grote verrassing voor mij na afloop was dat Paul Kruijssen, die dit jaar best goed loopt, vandaag maar liefst 41 minuten op de 10 km heeft gelopen. Vier minuten van zijn recente PR eraf?! Naderhand mailde hij mij dat hij geblesseerd was en een goede vriend voor hem in de plaats heeft gelopen. Ook verrassend was de prestatie van Sonja van Breukelen, die de 5 km rondde in 22 minuten en nog wat. Petje af!

Om tien voor twee waren Ton en Arne bij mij aan huis, zoals afgelopen woensdag was afgesproken. Jos en Dick kwamen ook net langs en reden door, zij hadden met de anderen van Groep 5 afgesproken bij het startgebied aan de Groot Hertoginnelaan. Even een kop thee gedronken, even later voegde buurman Jan zich bij ons. Gezamenlijk fietsten wij even later naar de Groot Hertoginnelaan.

Even later (om 15:00 uur) was de start. Het duurde exact 2 minuten en 9 seconden voor ik over de startstreep kwam en mijn tijd begon te tellen. Nou, een goede tijd kon ik al meteen vergeten want de eerste kilometer was er bijna geen doorkomen aan, ik heb daar zeker zeven minuten over gedaan. Maar daarna begon ik wat meer tempo te maken. Eigenlijk had ik verwacht dat het vrij soepel zou gaan maar het tegendeel was waar: juist tijdens deze 10 kilometer scheen de zon en de warmte ging zijn tol spelen. Toch kon ik aardig doorbikkelen.


Aangemoedigd door onder meer vrouwlief passeerde ik na 53 minuten en 15 seconden de meet, snel uitgerekend kwam dat neer op iets meer dan 51 minuten. En achteraf klopte dat, het werd 51 minuten en 14 seconden. Niet slecht, maar ik had op een iets snellere tijd gehoopt, gelet op de vorm van de laatste weken. Toch niet ontevreden.

De anderen van Groep 5 - niet in de laatste plaats onze sterke dames - hebben gemiddeld 46 minuten op de 10 km gelopen. We zijn best een pittig groepje, dat mag met gepaste bescheidenheid worden vastgesteld.

Na afloop ben ik met Frank Inklaar en zijn vrouw Ingeborg en Ton van der Pol iets wezen drinken op een buitenterras aan de Anna Paulownastraat. Ingeborg tracteerde. Onze immer goedgeluimde clubvriend en stadsgids Hans Drabbe, die als supporter naar de wedstrijd had staan te kijken, sloot zich bij ons groepje aan. Al met al was dat even gezellig.

Daarmee was het nog niet gedaan met de alcoholica. Thuisgekomen, moest ik meteen achter de potten en pannen want dochterlief kwam eten, het werd tagliatelle met rode peper, knoflook en basilicum, om en om geroerbakt in goede olijfolie en daaroverheen geraspte Parmezaanse kaas (Pecorino mag ook), met gebakken gamba's en sla na. En een goede rosé erbij.

's Avonds gingen we dus met de buren naar strandpaviljoen Pier 32 waar we tot in de kleine uurtjes gedanst hebben op de eeuwige babyboomerklassiekers 'Paradise from the Dashboard Light', 'When The Lady Smiles' en meer van dat schoons. En op het laatst smartlappen van onder anderen André Hazes, 'Zij gelooft in mij'. Maar gezellig was het beslist...

zaterdag 21 september 2013

Hippe Hop in de Algarve


Ziezo, nog één vakantieblogje, daarna gaan we weer leuke berichten plaatsen. Over hardlopen bijvoorbeeld, want dat is toch de passie van de meeste lezers van dit blog. Zoals vandaag de Vredesloop, met een paar duizend man/vrouw rennen door ons eigen Den Haag. Het groen-geel van Haag Atletiek zal daar een veelgeziene kleur zijn.

Na San Sebastian, Lissabon, Via do Castelo en Porto gingen we naar onze laatste bestemming, de Algarve. Of Sagres, om precies te zijn, een plaatsje aan de uiterste zuidkust van Portugal, niet ver van Lagos en Faro verwijderd.

Het werd een lange en eerlijk gezegd ook nogal omslachtige treinreis: we moesten eerst van Porto naar Lissabon Oriënte en van daaruit via Tunes naar Lagos, zig-zag dus, wat al met al meer dan acht uur in beslag nam. En dan waren we er nog niet, vanaf Lagos moesten we met de bus naar Sagres, wat nog eens - inclusief wachttijd - twee uur duurde. Nadat we waren uitgestapt wezen vriendelijke Portugezen ons de weg naar het hotel, wat zo in het pikkedonker geen sinecure was. Maar we zijn er gekomen. Ook dit hotel zag er weer prima uit, we hadden een kamer met balkon en uitzicht op zee. Het was al over negenen dus na onze bagage te hebben gestald gingen we onmiddellijk op weg om in het eerste het beste restaurant te gaan eten.


De volgende ochtend meteen de loopschoenen aangetrokken en gaan hardlopen, anderhalf uur lang. Mooie natuur hier, met heel opvallende vegetatie die bij ons onbekend is. Wat de fauna betreft: je ziet hier vogels die bij ons zeer zeldzaam zijn zoals de Hop op bovenstaande foto. Eerder, in Via do Castelo, spotte ik al een ijsvogeltje bij de haven. En later, tijdens het ontbijt op het buitenterras van het hotel, zagen we een zwart vogeltje met witte vleugelband en roestbruine flanken, ik heb hem tot dusver niet kunnen determineren. Het leek mij een soort tapuit of vliegenvanger.

De waarheid gebiedt mij wel te schrijven dat ik deze hop pas later op de dag, tijdens een wandelingetje in de omgeving van het hotel, tegenkwam. Tijdens het hardlopen was het interessant om meteen het strandje in de buurt te verkennen. Dat strand zat als het ware tussen twee massieve rotsformaties ingeklemd. De wind vanaf de Atlantische Oceaan kan aardig aanwakkeren maar hier kun je doorgaans goed beschut zonnebaden. Daarna weer naar boven geklommen en een paar kilometer langs de grote weg gelopen, wel zo overzichtelijk.
 

Laat ik het kort houden: twee dagen lang hebben we hier doorgebracht, en in die tijd hebben we veel gewandeld, op het strand in de zon gelegen, gezwommen in de schone heldere zee met de hoge golven, en eenmaal hebben we het oude kasteelcomplex met het achterliggende gebied bezocht. Elke ochtend hardgelopen, en uiteraard weer lekker gegeten in een restaurantje nabij de haven. De foto's zeggen genoeg hoop ik.

Het hele verhaal van de terugweg zal ik zo kort mogelijk houden, in tegenstelling tot de reis: het was inclusief nachttrein naar Hendaye en vervolgens met de TGV naar Parijs bijna twee dagen reizen. Onderweg ontstond er naast ons bijna een handgemeen omdat iemand in een tas naast hem zat te snuffelen die niet van hem was. De kennelijke rechtmatige eigenaar, een breedgeschouderde man die achter ons zat liep op hem af om verhaal te halen. Uit het geschreeuw over en weer dat toen ontstond begrepen wij dat de eerste man in de tas had lopen zoeken naar identiteitsgegevens, hij wilde de tas als gevonden voorwerp aangeven. Na een heleboel geargumenteer over en weer en het opschrijven van 's mans gegevens keerde de rust weer.

In Lissabon hadden we nog een paar uur een 'break', dus wilden we daar het avondmaal nuttigen. Echter was de omgeving van station Lisbao Oriënte - wel een mooi station overigens, met die bogen - verre van romantisch. Allemaal van die supermoderne kantoorkolossen en glossy winkelgalerijen, één en al weelde en rijkdom. Wat een contrast met het Lissabon van een kilometer of wat verderop.


We liepen een stuk door om al die moderne grootsheid - noem mij aartsconservatief, maar ik blijf het niet mooi vinden, dat strakke gedoe - te ontlopen. Echter werd voorbij een viaduct het straatbeeld wel armoediger maar zeker niet gezelliger. Dus toch maar teruggelopen naar de hedendaagse moderniteit. Er liepen veel jonge sportieve mensen rond met rode T-shirts en daarop een startnummer gespeld. Zij bleken allemaal te hebben deelgenomen aan een stads-duathlon, een soort CPC of Van Dam tot Dam loop maar dan met meer onderdelen dan louter hardlopen.

Na de nodige omzwervingen door shopping-halls kwamen we op een gebied aan het water waar we bij zo'n strakke glossy tent neerzegen op het buitenterras en wat te eten bestelden. Tot mijn verrassing was de bediening allervriendelijkst en het eten - gegrilde dorade - was niet minder dan verrukkelijk.

Parijs

Daarna volgde de lange terugreis naar het noorden, met onder andere de nachttrein via Madrid en een heleboel andere stationnetjes naar Tunes en vervolgens naar Hendaye. Vlak voor Hendaye ging de trein niet verder. Het duurde en het duurde en na een kwartier begon ik mij af te vragen wat er aan de hand was. Ik niet alleen trouwens, andere passagiers in de trein moesten ook de aansluiting op de TGV naar Parijs halen. Maar al die tijd kregen we geen informatie. Via-via hoorde ik dat er kennelijk een wisselstoring was waardoor de trein niet verder kon. Er zou een bus komen, maar na een half uur hebben we toch maar met twee andere gestrande reizigers een taxi naar Hendaye genomen. Op tijd dus voor de TGV die al klaarstond. Even later arriveerden ook de andere passagiers van de gestrande trein dus de bus was toch gekomen.

 
De reis naar boven, waarbij onder meer halt werd gehouden in Biarritz, Bordeaux en nog wat van die befaamde Franse steden. Maar uiteindelijk kwamen we in Parijs Montparnasse aan. Met de metro naar het Gare du Nord, dan was het even lopen naar ons laatste hotel. Maar daar ontstond op de valreep een probleem. Onze namen waren daar niet bekend, kennelijk een foutje bij de reisorganisatie. Maar we hadden wel de bevestiging bij ons. Gelukkig was er wel een kamer over, dus de receptioniste stelde voor om deze vooraf te betalen. Dus ik snel naar buiten om ergens een briefje van honderd uit de muur te trekken. De volgende dag, nadat contact zou zijn opgenomen met de reisorganisatie (op dat moment was het zondag) zouden we het geld terugkrijgen. Dank je de koekoek, we hadden al betaald! Maar het is de volgende dag goedgekomen. We hadden al op typisch Parijse wijze (croissantje met koffie en jus d'orange) ontbeten in een café om de hoek, maar nu bleek dat wij 'onschuldig' waren mochten we hier alsnog ontbijten. Daar hadden we immers ook al voor betaald.

Die avond hebben we nog gewandeld in Parijs en in een klein tentje aan de Seine, vlak bij Place St. Michel, iets gegeten. Helemaal goed, en dat was zeker ook de volgende dag zo, toen wij een lange wandeling vanaf ons hotel naar de Champs Elysées en van daaruit door de Tuileruien, het Louvre en langs de Seine bij de Rue du Harpe uitkwamen. Op de hoek was een tentje (zie foto)waar we op het buitenterras de lekkerste boeuf bourguignon ooit hebben gegeten, met tagliatelle. Daarmee was ook ons Parijse avontuur voor dit jaar afgelopen, we keerden na de maaltijd voldaan terug naar het hotel en vervolgens naar het station. De TGV bracht ons vervolgens snel en veilig terug naar Nederland. Om half negen 's avonds waren wij thuis.

Foto's van de Algarve staan hier....

vrijdag 20 september 2013

Van Viana do Castelo naar Porto


Laat ik, nu de herfst goed lijkt te beginnen, nog een blogje - het op één na laatste - wijden aan mijn  vakantie. Dat kan uiteraard het beste door met linkjes te verwijzen naar de betreffende fotoalbums. Dit voor de liefhebbers uiteraard.

Na Lissabon ging de reis via Porto naar Viana do Castelo. Daar kwamen wij op 7 september aan. Ook hier weer een strakblauwe hemel en veel zon. Wij verbleven hier in het Melo Alvim hotel, een fraai en gastvrij hotel dat vooral heel bijzonder is omdat het in het oudste huis van de stad is gevestigd.

Het is gerestaureerd maar veel interieurelementen zijn in de oorspronkelijke staat gebleven, zoals het meubilair en de stenen trap.


Direct vanuit het hotel kom je uit op een hoofdstraat met aan weerszijden en in de straatjes daarachter winkels, boetiekjes, bars en restaurants. Op de dag en het tijdstip dat wij arriveerden (rond vier uur 's middags) was het nog een kale boel omdat veel winkels en restaurants gesloten waren.

We hadden wel trek dus in een koffiebar namen we, staande aan de toonbank, koffie met iets erbij. In het hotel kon je niet eten, zoals wel in de informatiemap stond. Vier jaar geleden zijn ze met het restaurantgedeelte gestopt, kennelijk liep dat niet.

Na zeven uur 's avonds werd het wat drukker en dus ook gezelliger. We gingen eten in een restaurant die de receptionist van het hotel ons had aangeraden. Ondanks de moeizame communicatie - wij spreken geen portugees en het bedienend personeel sprak geen engels of frans - hebben we daar een prima paëlla gescoord.

De volgende dag hebben wij - na een ochtendloopje van ca. 70 minuten en alweer een prima gevarieerd ontbijt - een loodzware klim (heuvelop en vervolgens 550 treden steil omhoog via trappen) volbracht om aan de heuveltop de Basilice di Santa Luzia te bezichtigen. Het doet denken aan de Sacré Coeur, en evenals in Parijs is deze basiliek en de uitdagende weg er naar toe een trekpleister voor toeristen. 's Middags even naar het strand.

Porto

Over klimmen gesproken. Op zaterdag 9 september vertrokken wij naar Porto. Daar aangekomen, was het meteen flink klimmen geblazen want de stad is tegen steile heuvels op gebouwd. Het hotel waar wij kwamen was verbluffend. Een prachthotel, wat een allure en een luxe. Eerlijk gezegd hoeft dat niet zo voor mij, ik ben een simpele toerist die aan een overnachting met ontbijt genoeg heeft, maar treinreiswinkel.nl had de rondreis inclusief hotels geregeld dus besloten wij er maar van te genieten. Bij de receptie kregen wij als welkomstdrankje een glaasje port aangeboden en vervolgens kregen we van de dame achter de balie uitgebreide adviezen om aan (dure) excursies deel te nemen. Dat laatste  hebben we maar niet gedaan.



Wel zijn we de volgende dag op eigen gelegenheid met de regionale trein naar Regua gegaan, door de Dourovallei. De trip was zeer de moeite waard en ging langs de rivier de Douro dwars door het heuvelrijke gebied met de vele wijngaarden waar de druiven voor de port groeien. In het stadje Regua zelf was het bloedheet, we hebben daar door het stadje gewandeld, ergens wat gedronken en ergens anders gegeten, en nota bene in een winkeltje - in de uitverkoop - een witte broek van zeer goede kwaliteit gekocht. Voor slechts tien euro! Op zo'n moment kwam de Nederlander in mij naar boven.

Foto's van Viana do Castelo en ons verblijf in Porto staan hier. Morgen de laatste sessie in de Algarve.

donderdag 19 september 2013

Eighties-feestje bij Haag

Het was een bijzondere avond, gisteren op de club. Het wekelijkse feestje stond ditmaal in het teken van Rimke Newlin-Schippers. Met haar man Allen behoort zij tot degenen die het langste lid zijn van onze vereniging. De argeloze voorbijganger zou niet zeggen dat deze jeugdig uitstralende, superslanke blonde dame die veel wandelt en ook nog steeds hardloopt(!), 80 jaar is geworden en toch is dat het geval. En dit nadat dat andere clublid, superfitte Menno - nog in het bezit van onder meer een dikke bos haar, een vriendin èn een schoonmoeder - afgelopen week 90 jaar is geworden. Hij fitwalkt veel en is regelmatig in het krachthonk te vinden. Zij zijn wandelende reclames voor de loopsport.

Zelf vond ik het weer heerlijk om mee te trainen met Groep 5. Gelukkig (en stiekem ook verwacht) blijk ik tijdens de vakantie weinig aan conditie te hebben ingeboet, integendeel. Het feit dat ik regelmatig mijn loopjes deed en nog wat ben afgevallen maakte dat ik behoorlijk kon meekomen met de jongelui. Weliswaar was het geen superzware training, zo vlak voor de Vredesloop aanstaande zaterdag, maar toch. Het werd een duurloopje van anderhalf uur (bruto) met wat versnellingen er in, twee maal 2-4-2 minuten.

De nazit was zoals altijd weer heel gezellig met de drankjes en de nootjes van Patrick en Ilse. Nogal lang blijven hangen, eerst bij onze groep, daarna bij 'de jongens van de ronde tafel'. Op het laatst is meteen het Hartman-team 2 dat zaterdag meedoet aan de Vredesloop vastgesteld: Ton, Arne en ik-zei-de-gek. Dit in het kader van de 100Haag competitie. We lopen weliswaar allemaal 'voor onszelf' maar wellicht kunnen we nog wat punten pakken.

Toen we rond half twaalf het clubgebouw verlieten viel de ijskoude regen met bakken uit de hemel. Het was slechts een bui, maar je voelt toch wel dat het eind van de zomer nabij is. Het weekend schijnt in ieder geval nog aardig te worden.

Over het weer gesproken; gelijk maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om een linkje te plaatsen naar de (stadse) foto's die gemaakt zijn in Lissabon, de tweede plaats die wij tijdens onze treinreis bezochten. Een stad met veel contrasten: hypermoderne wijken met gigantische kantoorgebouwen en een geweldige 'glamour' (je moet er van houden) zijn verrezen naast vaak armoedige wijken met soms pittoreske straatjes vol verwaarloosde - en daardoor meteen zo mooie! - oude huizen. Verder zijn er veel restaurantjes waar je prima kunt eten (vooral vis, veel vis) en er zijn etablissementen waar te genieten valt van Fadozangeressen (hun stemmen dan) die op zijn minst heel goed zijn.

Morgen een linkje naar de volgende fotosessie Portugal. Even de vakantiestemming vasthouden...

dinsdag 17 september 2013

Glimpen vangen

Vanmorgen hebben de hardloopschoenen voor de eerst sinds twee weken contact gemaakt met eigen bodem. Het werd een vlot duurloopje van ca. 53 minuten, al werd die vlotheid in de duinen richting Kijkduin wel wat getemperd door de bijna stormachtige wind vanuit het zuidwesten. Maar op de terugweg via Meer en Bosch en Laan van Meerdervoort had ik daar geen last van, integendeel.

 
Later ging ik dus, zoals gezegd zonder vlaggetje, hoedje en toeter naar de stad. Even wat Prinsjesdagshotjes maken. Dat was goed te doen want ofschoon het met amper 15 graden geen hittegolf was vandaag, is het 's ochtends droog gebleven. Tegenover de poffertjeskraam bij het Malieveld, met de neuzen naar Koekamp en Centraal Station gericht, stonden vijf kanonnen opgesteld. Achter en naast elk kanon stonden goed geoefende grenadiers met indrukwekkende uniformen als wassen beelden in het gelid, wachtend op het sein 'hun' kanon af te schieten. Het eerste schot werd gelost op het moment dat de koninklijke stoet Paleis Noordeinde verliet, het laatste schot weerklonk nadat Koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Ridderzaal betraden.

 
Op weg naar de Lange Voorhout zag ik achter dikke rijen mensen de stoet langskomen. In Café Leopold aan Het Plein kon ik de troonrede volgen met een glaasje rosé in de hand, waarna ik terugliep naar het overvolle Noordeinde. De koninklijke stoet was inmiddels weer op de terugweg.


Het was echter te druk om de balkonscène goed te zien laat staan dat in beeld te vangen. Maar erg boeiend is dat niet, er zullen daarvan wel enkele duizenden foto's zijn gemaakt.


Het blijft toch een wonderlijk fenomeen, dat zoveel volwassen mensen kinderlijk opgetogen raken en luidkeels beginnen te roepen of te zingen op het moment dat zij een glimp van het koninklijk paar ontwaren. Mijzelf niet uitgezonderd, want ook ik zocht naar een gelegenheid om goede plaatjes te maken. Alsof het om een wereldvermaarde popgroep ging... Wij willen kennelijk toch die traditie, het sprookje, die operette met al die mooie kostuums, al die pracht en praal. Dat het om de regeringsplannen voor het komende jaar gaat, daar denken we op zo'n moment even niet aan...

 


San Sebastian (Donosteia)

Vandaag de eerste Prinsjesdag met een koning! Ik denk dat ik even ga kijken, weliswaar zonder vlaggetje, hoedje en toeter maar wel met mijn cameraatje om iets van de feestvreugde vast te leggen. Nou ja, feestvreugde, daar zal de troonrede geen aanleiding toe geven maar dat is een ander verhaal. Vanavond maar alle nabeschouwingen volgen op TV.


Ondertussen (voor de liefhebbers) een linkje naar de foto's van de eerste reisbestemming, San Sebastian. Dit na een reis met de TGV naar Parijs (we hadden nog tijd voor een lunch aldaar) en vanaf Gare du Montparnasse naar Hendaye en van daaruit naar San Sebastian (of Donosteia zoals de Basken het stadje noemen). Wij kwamen 's avonds aan in Hotel Allemanna en hebben meteen de omgeving verkend. Vooral de boulevard en het strand, gevangen binnen een hoefijzervormige baai, zijn een bezoek zeer de moeite waard, het deed mij een beetje aan Cannes denken. Een mooie badplaats kortom. En... er waren veel hardlopers.

De volgende dag éérst een uurtje hardgelopen waarbij uiteraard de boulevard, het haventje even verderop en het strand niet zijn gemeden. Na het ontbijt meteen in de benen en gewandeld, wel met onze badkleding en dergelijke bij ons zodat we op het moment dat wij daar zin in kregen konden afzakken naar het schone strand en genieten van de heldere zee. Wij troffen het, op 4 september hadden wij onwijs mooi weer. De hele dag zon en temperaturen die later in de middag opliepen tot 38 graden. Overigens zou het die hele vakantie prima weer blijven, elke dag een strakblauwe hemel en temperaturen tussen de 25 en 35 graden. Alleen de laatste twee dagen (in Parijs) waren iets minder maar konden nog steeds niet slecht worden genoemd.

Die tweede dag was dus een afwisseling van wandelen langs de rotsachtige kust en door de weelderig begroeide heuvels rondom en zonnebaden aan het strand. En in de namiddag tapas eten in een ontzettend drukke Spaanse bar. Topdag. 's Avonds (woensdag) reisden we verder met de nachttrein naar Lissabon, maar niet nadat we op een terrasje vlak bij het station een verfrissend Spaans biertje tot ons hadden genomen. Het was bloedjeheet op dat moment.... Morgen verder.

maandag 16 september 2013

Weer thuis!

Terug van weggeweest! Veertien dagen lang afgesloten van de digitale wereld. Dat viel mij toch nog mee, geen last gehad van afkickverschijnselen. Maar leuk om de draad weer op te pakken!

Wij hebben een lange drielanden-treinreis gemaakt met de nadruk op Portugal. Achtereenvolgens zijn wij in Spanje (San Sebastian), Portugal (Lissabon, Porto, Viana do Castelo en de Algarve (Sagrès)) en Frankrijk (Parijs) geweest. In al die plaatsen is overnacht in comfortabele hotels (3 tot 5 sterren) met uitgebreide ontbijtbuffetten waar je het overgrote deel van de dag op kun teren, en dat was wel nodig want op de momenten dat we niet in de trein zaten is er heel veel gewandeld. Zeg maar rustig de godganse dag.

En hardlopen? In die twee weken is er acht keer hardgelopen, de langste keer was 90 minuten, de kortste keer 30 minuten. Het waren geen intensieve lopen, geen (of nauwelijks) tempo's, maar relaxede, redelijk vlotte duurloopjes om de boel te onderhouden. Ik vind het heerlijk om in het buitenland te lopen, vanwege de andere omgeving, de andere trajecten. Alleen in Porto was het hardlopen nauwelijks te doen, langs de rivier de Douro gaat nog wel. Daar zijn de kades en looppaden met houten vlonders vlak. Dat heb ik niet gedaan, want om daar te komen moet je - vanaf het hotel waar wij zaten - ongelooflijk dalen en vervolgens ook weer helemaal naar boven klimmen. Hardlopers heb ik in die stad dan ook nauwelijks gezien.

Maar goed, ik zal jullie alle vakantieverhalen besparen, de komende dagen zal ik wat linkjes naar foto-albums plaatsen, met waar nodig wat summier commentaar. Maar die foto's moet ik eerst nog selecteren, en dat is nog een heel klusje.

dinsdag 3 september 2013

Pas op de plaats met Groep 5!


In het zweet uws aanschijns.... Deze foto van Neil Nathan is afgelopen woensdag gemaakt in Pulchri Studio. Groep 5 was één van de vele loopgroepen van Haag Atletiek die daar de expositie 'Body in motion' kwam bezichtigen. Wij hadden er juist zeven kilometer opzitten en zouden, nadat ieder zijn of haar stem op het favoriete kunstwerk had uitgebracht, nog eens acht kilometer teruglopen naar de Laan van Poot. Een van ons schijnt zich zó te hebben ingespannen dat hij eventjes niet online is...

maandag 2 september 2013

Vlietloop 2013 weer achter de rug


Eén van de lopen waaraan ik vrijwel jaarlijks deelneem is De Vlietloop. Het zag er aanvankelijk naar uit dat ik dit jaar zou overslaan vanwege een kortstondig verblijf in Drenthe. Verleden week bleek echter dat het plan om daar ook zondag te verblijven moest worden aangepast (wegens familie-omstandigheden) waardoor we een dag eerder huiswaarts zouden keren. Op dat moment kon ik mij nog online inschrijven voor de 10 EM.
 
Zaterdag aan het begin van de middag terug in het Haagje, maar aan het eind van de middag weer naar Utrecht. Daarbij zijn achtereenvolgens een wijnbar en een Grieks restaurant (Delphis) aangedaan en daarna is in het kader van het gedenken van de 300 Jaar Vrede van Utrecht een openluchtvoorstelling bijgewoond.


 
Daarbij vormde De Dom het markante middelpunt annex projectiedoel van een urenlange licht- en geluidsshow met naderhand een VJ en DJ. Een mix van carillonmuziek, klokgelui en soundscapes, wel mooi al was het zeker het eerste half uur - wat mij betreft - teveel louter onsamenhangend geluid en te weinig muziek, al was de apotheose na drie kwartier wel indrukwekkend. Hoe dan ook was het laat thuiskomen, rond half twee 's nachts.


De volgende (zondag)morgen met sporttas en al naar het station waar ik met Jan Groeneveld zou afreizen naar Voorschoten. Van daaruit is het een kwartiertje lopen naar het startgebied. We waren er vroeg dus tijd zat voor 'een bakkie'. Uiteraard weer veel bekenden gezien waaronder Elly en Gideon, oud-Haag leden en tevens redactieleden van het clubblad destijds.


Ook zag ik goede bekenden, Ruben en Gera Kofman met zoon en dochter. Gera zou haar eerste 10 kilometer van haar leven lopen, dochterlief is een 'snelle' dame die later aan de 10 EM deelnam, evenals haar broer. En Kees en Dini zag ik weer eens, het lopersechtpaar waarbij vooral Dini menigmaal het erepodium betreedt. Ook ditmaal trouwens, na afloop zagen wij haar met een mooie erebeker waarvan het blauw mooi contrasteerde met de kleur van haar schoenen. Van onze club waren er niet veel deelnemers.

Groep 5 afgelopen woensdagavond gespot op de baan...

En dan de 10 EM. Ik had er van tevoren een goed gevoel over. Dat gevoel was ten dele terecht. Niet wat de eindtijd betreft want die viel mij tegen. Ik ging in een redelijk tempo op weg maar ook weer niet zó snel dat ik het risico zou lopen stuk te gaan en na twee kilometer gepasseerd zou worden door een hele meute. Het werkte wel, ik heb een vrij constante maar voor mijn gevoel pittige en zeker geen trage race gelopen met bruto 25 minuten op de 5 km, 51 minuten op de 10 km en 73 minuten op de 14 km. Het laatste stuk vond ik zwaar en met name aan de laatste kilometer leek geen eind te komen. Uiteindelijk kwam ik in 1:23'50'' (netto) over de meet.

Reisgenoot Jan had het ook zwaar gehad en was op zijn zachtst gezegd niet erg tevreden met zijn tijd van 1:16'00. Waarmee ik maar zeggen wil hoe relatief dat gedoe met tijden is want in 2009 liep ik diezelfde tijd die Jan nu liep als snelste van de reeks Vlietlopen van het afgelopen decennium.
Na afloop een gezellige nazit bij 'Het wapen van Voorschoten' met Jan en Henk H. van The Hague Road Runners. Dit onder het genot van  biertjes en witte wijntjes, ons geserveerd door een vriendelijk en ondeugend (vroeger zouden we zeggen 'schalks') meisje. Daarna gingen Jan en ik weer stationswaarts en met de trein terug naar Den Haag.

Het was al met al weer een mooie en gezellige (loop)dag!