maandag 21 augustus 2023

Armando in Venlo

Ik zou het nog even hebben over mijn dagtripje naar Venlo, afgelopen zaterdag. Eigenlijk wilde ik er een dagje Zuid-Limburg van maken en ook nog Schin op Geul, Valkenburg en Maastricht bezoeken, maar dat is er niet van gekomen: de regen gooide roet in het eten.

Wat niet wegneemt dat het toch een gedeeltelijk geslaagde dag was, want een bezoek aan het Museum van Bommel van Dam (VBVD) stond al langer op het programma. 

Het museum - hèt museum voor moderne en hedendaagse kunst en design van Noord-Limburg -  is gevestigd in een voormalig postkantoor. Dat zie je ook terug in de gevel van het gebouw, de bijzondere belettering en de structuur van enveloppen in gevel en vloer.

Een belangrijke reden om vooral nu een bezoek te brengen aan het VBVD is het volgende.

Tot en met 3 september 2023 (dat is al gauw) wordt een selectie van iconische klassiekers en nog nooit eerder tentoongestelde werken van Armando (1929-2018) vertoond.




Armando was één van de grootste naoorlogse kunstenaars van Nederland, en ik had de eer om hem te interviewen. Dat was in 2013, in zijn woning in Amstelveen. Van daar uit pendelde hij regelmatig naar Berlijn om in zijn immense atelier aan de slag te gaan. Daar maakte hij veel van zijn werk, krachtige, monumentale schilderijen die gaan over schuld en onschuld, daders en slachtoffers, goed en kwaad. 

Het interview werd onder meer gepubliceerd op de kunstsite 'If Then is Now'. 

Terug naar het museum.

De tentoonstelling is doorvlochten met gesprekken tussen Armando en zijn beste vriend Cherry Duyns.  Die werpen een blik op de kunstenaars vanuit een persoonlijk perspectief, waardoor je een indruk krijgt van Armando's veelzijdige oeuvre en zijn gedachtegang.

Hieronder een van de vele absurdistische sketches die in de loop der jaren door Cherry Duyns en Armando zijn gemaakt. Een aantal daarvan werden in de jaren zeventig uitgezonden door de VPRO onder de titel 'Herenleed.


zondag 20 augustus 2023

Familie en andere lopende zaken

Weer een korte update van de afgelopen weken. 

Na de Kerkpolderloop op 6 augustus had ik een relatief rustig weekje wat hardlopen betreft. Wel een paar keer voor mezelf getraind.

De week daarop (zaterdag 12 augustus) was de Bradelierloop. Hoofdnummer was de 10km, maar ik deed - zoals steeds de laatste twee jaar bij prestatielopen - mee aan de 5km. Gezellige loop en mooi parcours. Best wel lekker gelopen voor mijn gevoel al gingen de laatste twee kilometers - ongemerkt - beduidend trager. Heen ging ik met het openbaar vervoer (de bus incl. drie keer overstappen), terug kon ik, evenals Jan G. en Mulay, mee terugrijden met het echtpaar Melse. Bij station Den Haag HS nog afsluitend koffie gedronken bij de een of andere tent.

En vandaag (20 augustus) weer een Kerkpolderloop gelopen, meteen ook de laatste van dit seizoen. Niet dat er niet meer gelopen gaat worden, want in Delft zijn de diverse verenigingen altijd actief met het organiseren van prestatieloopjes. 

Hoe dan ook was het prachtig weer vandaag, met een stralende zon. Wel een beetje warm maar dat is niet zo gek, medio augustus. Ook nu weer lekker gelopen. Over de eindtijden van tegenwoordig bericht ik niet meer al gaat het elke week ietsepietsje sneller ten opzichte van de keren daarvoor.

Jan Groeneveld was ook weer van de partij en voelde zich in vorm. Helaas nam hij met nog een paar jongere lopers bij het 4km de verkeerde - want doodlopende - afslag waardoor een scherpe tijd er niet meer in zat. Het scheelde al met al zo'n 140 meter, zo heb ik begrepen.

De afgelopen weken weinig geblogd en ook andere andere creatieve zaken stonden op een laag pitje want het was nogal druk in de privé/familiesfeer. Zo gingen we vorige week woensdag met onze jongste kleindochter Lily een middagje naar het Museon/Omniversum. Daar werd onder meer de animatiefilm 'Barney and Beenie' vertoond, waarin de oproep om de zee schoon te houden het centrale thema was. 


De week daarop hadden we ook nog 'een soort van' oppasdag, toen we met de kleindochters naar ''Glow in the dark midgetgolf zijn gegaan. Zoals de naam al doet vermoeden, is het midgetgolf in het donker, althans met schaarse verlichting waarvan witte kleding zo mooi in paarse kleuren gaat oplichten. Daarna bij de pier nog even op de trampoline gesprongen (nee, opa niet) en via het strand teruggelopen naar het eindpunt van lijn 11.

Vorige week donderdag ging ik nog even naar tuincentrum Ockenburgh om een netje voor de pruimenboom te kopen. Biedt hopelijk bescherming tegen vogels, maar wespen e.d. kunnen nog wel door de grote mazen. Enfin, we zien wel. Meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om een rondje door de heemtuin (bij Pluk) te lopen.


De vrijdag daarop een middagje strand voorafgegaan door een bezoekje aan de Jutterskeet van 'Ome Jan' en zondag met de hele familie - inclusief schoonzus, zwager en zoon - in en rond het strand aan het begin van de Zandmotor. Daar hebben we koffie gedronken en gelunchd bij respectievelijk de strandtenten BLOW en De Parade. Dat alles in het kader van het 'tinnen huwelijk' van Daphne en Daan.

Dat was het zo'n beetje in vogelvlucht. 

Oh ja, gisteren (19 augustus) nog een dagje Venlo. De bedoeling was om ook nog even Schin op Geul, Valkenburg en Maastricht aan te doen maar het weer gooide roet in het eten: uitgerekend Zuid-Limburg had met regen te maken en dat zou de hele middag zo blijven. Omdat er met veel bewolking en regen niet veel bijzonders te fotograferen valt in de natuur, keerde ik na een museumbezoek in Venlo met de sneltrein Venlo-Den Haag CS. weer terug.

Aan dat museumbezoek wijd ik nog een apart blogje. 

dinsdag 8 augustus 2023

Flashbacks van een koud augustusweekend




Afgelopen weekend had ik iets met kerken. Zaterdag ging het wandelgroepje naar Breda. Aanvankelijk was het plan om zo'n veertien kilometer te lopen, waarvan het grootste deel door Het Mastbos. Maar gezien de weersverwachting - die was uitgesproken slecht, veel regen werd voorspeld - zijn de plannen ter plekke gewijzigd. Allereerst door de wandeling in te korten, en ook om een aantal binnenlokaties, bijvoorbeeld een museum of een kerk te bezichtigen.

Hoe dan ook: het viel wel mee met die regen, zodat we toch nog een deel van het mastbos en andere groengebieden hebben doorkruist. Wel hebben we ook Ginneken bezocht. Raar om te zeggen misschien, maar ik was daar nog nooit (bewust) geweest. Een leuk voorstadje van Breda, waar we gelunchd hebben bij Moeke Ginneken, een uitspanning met een 'bruin café' achtige uitstraling en ambiance. 

Helemaal droog hebben we het nu ook weer niet gehouden, maar de Grote Kerk die wij  bezochten was de moeite van het bezichtigen zeker waard. 


Kerkpolderloop

De volgende dag, zondag 6 augustus, weer een ander soort kerkdienst, namelijk de Kerkpolderloop die na twee jaar weer met enige regelmaat (eens in de veertien dagen in de maanden juli en augustus) wordt gehouden. Het vertrouwde 5km loopje. Ik loop deze nog steeds graag, al gaat het niet zo gemakkelijk meer. De jaren gaan tellen maar goed, we lopen nog!

Oppenheimer

Verder nog iets? Oh ja, de film. Gisteren (maandag) naar Oppenheimer geweest. Het was een goede, maar ook lange speelfilm (drie uur lang) van regisseur Christopher Nolan over leven en werk van 'de vader van de atoombom'. Overigens een zeer goede acteerprestatie van Cillian Murphy in de rol van Oppenheimer. Voor verdere details ziehier.... 

Ik had aanvankelijk wel wat moeite om 'er in' te komen: het eerste uur is een aaneenschakeling van beelden, flashbacks, personages en gebeurtenissen die een belangrijke rol in leven en werk van de Amerikaanse natuurkundige hebben gespeeld. Ik had wat moeite om gefocusd te blijven. Maar na het cruciale moment ergens halverwege de film (de geslaagde kernproef in de Nevada Woestijn) begon het verhaal voor mij pas goed vorm te krijgen.

Voor wie het nog niet wist: Oppenheimer verwierf vooral bekendheid als wetenschappelijk directeur van het Manhattanproject, waarbij tijdens WO II de eerste kernwapens werden ontwikkeld. De vernietiging van de Japanse  steden Hiroshima en Nagasaki met 'zijn' atoombom heeft hem diep getroffen. Na de oorlog werd hij senior-adviseur van de Atomic Energy Commission en zette zich in voor internationaal toezicht op het gebruik van kernenergie. Een nucleaire wapenwedloop met de Sovjet-Unie wist hij echter niet te voorkomen.

Aanrader? voor wie geïnteresseerd is in leven en geschiedenis van Oppenheimer en de zaken die tot in het heden en de wellicht dystopische toekomst hun doorwerking hebben, en niet opzien tegen een lange zit: zeker!

vrijdag 4 augustus 2023

Schoolfoto's en zo...

Update van wel buitengewoon herfstige weken. En het lijkt nog even aan te houden. 15 tot 18 graden celcius, begin augustus, normaliter de warmste periode van het jaar. Menselijke weersbeïnvloeding? Wie zal het zeggen, ik kijk nergens meer raar van op. Vooralsnog houd ik het maar op de grillen van moeder natuur.

Maar goed, ondertussen is er genoeg gebeurt, vooral in eigen kleine kring. Nieuwe keuken laten installeren (klinkt wat decadent, maar het was wel nodig), met dank aan John Verkade! En zo nu en dan zowaar de loopschoenen aangetrokken en een stukje hardgelopen. 

Ook weer wat geschilderd en diverse exposities bezocht. Zoals de digitale licht- en geluidshow in het kunstcentrum Fabrique des Lumières in Amsterdam, waarbij het werk van Dali en Gaudi centraal staat. Een indrukwekkende belevenis op het snijvlak van kunst en kitsch.

De andere expositie was in  het Fotomuseum Den Haag. Of is, maar haast u want de expositie is tot en met zondag 6 augustus te bezichtigen. Daarin staat een thema centraal: Scholen (verliefd, verveeld, slapen).

Er zijn  veel foto's met een min of meer nostalgisch karakter te zien, klassefoto's van 150 jaar geleden tot heden, sfeerbeelden van leerlingen en studenten in klas en schoolomgeving, enzovoorts. 

Mag u raden - wat niet zo moeilijk is - welke van onderstaande foto's niet op deze tentoonstelling te zien is/zijn...