Ik heb uit de bibliotheek een aantal boeken gehaald en deze doorgebladerd, mij wat verder verdiept in technieken en kleuren. Verder heb ik nog heel wat materiaal liggen maar ben toch een aantal malen bij Goedman langsgeweest om wat extra tubetjes verf en andere spulletjes aan te schaffen. Geen goedkope hobby trouwens, dat schilderen, zeker als je met olieverf gaat werken. Maar zodra je achter je ezel gaat staan of zitten en de eerste streken op het doek zet, valt er iets van je af. Dan blijf je ook bezig.
Verder heb ik dinsdag in Het Filmhuis de film Borgman gezien. De film wordt door veel recensenten als beste Nederlandse film van dit jaar genoemd. In deze hele film zit een vreemd soort onderhuidse spanning: dat is al zo vanaf het begin waarin wij een uit zijn schuilplaats in het bos verdreven en opgejaagde zwerver, Borgman, bij een villa zien aanbellen met de vraag of hij eventjes een bad mag nemen. De rest van het verhaal zou echt te lang voeren om hier op te schrijven. In ieder geval wordt er heel geleidelijk een onzichtbaar web om de gastvrouw en haar kinderen gesponnen.
En nadat Borgman zich naderhand gladgeschoren en kortgeknipt meldt als de nieuwe tuinman, is hun lot bezegeld. Dan blijkt dat hij in feite kwartiermaker is voor zijn trawanten (een paar mannen waaronder regisseur Alex van Warmerdam en twee vrouwen) die later ten tonele verschijnen. Dan komt de film in een fase van morbide en impliciet gewelddadige scènes die gekenmerkt worden door een ongemakkelijke mix van puur cynisme en absurde humor.
Maar eigenlijk verwoordt Dana Linssen van De Filmkrant het mooier:
"Verwacht geen conclusies, geen klassieke Hollywood 'closure'. Als de 'zij' waarvan in dat door Van Warmerdam zelf verzonnen Bijbel-citaat sprake is, hebben gedaan waarvoor ze gekomen zijn is het klaar. Waarom ze dat gedaan hebben, is waarschijnlijk net zoiets als je afvragen waarom we zijn zoals we zijn. Voor een filmmaker als Alex van Warmerdam is het voldoende om daarnaar te kijken. Met een oog dat de banaliteit, de tragiek en het absurdisme van het alledaagse ziet."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten