Deze keer was ik vooral gefocusd op de grootse en stijlvol opgezette expositie ´To Audrey with Love´. Verspreid over enkele grote en minder grote zalen zien we tientallen mode-ontwerpen van de Franse modekoning Hubert de Givenchy. Vele daarvan zijn gedragen door zijn muze, Audrey Hephurn. Voor de jongeren onder ons: zij was een filmster uit de vorige eeuw die opviel door haar beschaving, elegantie en schoonheid. De bezoekers waren vooral wat oudere, nogal chique dames die Audrey ongetwijfeld in haar hoogtijdagen hebben meegemaakt, al was het maar op het witte doek.
De Givenchy behoorde, met tijdgenoten Christian Dior en Christobál Balenciaga, tot de grootste mode-ontwerpers van de 20ste eeuw. Hij is niets minder dan een levende legende in de geschiedenis van de haute couture. Dat Jacqueline Kennedy en Audry Hephurn, twee wereldberoemde, om niet te zeggen iconische vrouwen, tot zijn clièntele behoorden zal zeker tot zijn faam hebben bijgedragen.
Het retrospectief van De Givenchys oeuvre is in nauwe samenwerking met de grote meester tot stand gekomen, het is tevens een eerbetoon aan Audrey Hephurn geworden.
En hoewel ik geen modevolger ben, moet ik bekennen dat ik zeer onder de indruk was van de ontwerpen. Veelal - schijnbaar - eenvoudig van snit, maar van een volmaakte stijl. Prachtig.
Het tentoongestelde werk van De Givenchy omvat een tijdspanne van vijftig jaar, van de opening van Maison de Givenchy in 1952 tot zijn terugtreden bij het modehuis in 1995. Sommige creaties zijn nooit eerder voor het publiek tentoongesteld.
Als actrice droeg Hephurn de creaties van De Givenchy in haar meest bekende films, zoals 'How to steal a Million' en 'Breakfast at Tiffany's'.
Behalve de ontwerpen zelf, worden ook ontwerpschetsen, tekeningen, foto's en filmbeelden getoond. Zo krijgen de bezoekers niet alleen een goed beeld van De Givenchy's prachtige ontwerpen, maar ook van de bijzondere vriendschap tussen De Givenchy en Hephurn.
Wat ook benadrukt wordt - er is zelfs een zaal aan gewijd - is de rol die de filmster speelde bij UNICEF. Vanaf 1988 was zij ambassadeur van deze organisatie die er, zoals bekend, zowel destijds als vandaag de dag voor zorgt dat kinderen in de hele wereld een goede jeugd hebben.
Ze reisde de hele wereld over in een eenvoudig vliegtuigje om arme landen te bezoeken en zo de aandacht te vestigen op het belang van onderwijs en gezondheidszorg. Het leed en de ellende waarop zij tijdens haar reizen stuitte hebben haar zeer aangegrepen en zou, aldus Givenchy, in negatieve zin haar gezondheid hebben beìnvloed. Hephurn overleed in 1993 aan de gevolgen van een zeldzame vorm van kanker.
Ook nog - zij het vluchtiger - de zalen bezocht waar een beeldententoonstelling was. Met grote namen.
Henry Moore |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten