donderdag 23 oktober 2014

Mode en Steiner in Rotjeknor

Eerst iets over de training gisteravond! Die was niet overdreven lang maar het programma was lekker pittig: een duurloopje met als kern 4-8-4-8-4 minuten in een flink (10 km) tempo. Ik kan daar kort over zijn: het ging goed. Van de stijfheid van de trailrun afgelopen weekend had ik dinsdag nog wel last zodra ik mijn lichaam in de hardloopmodus zette, maar gisteren (woensdag dus) ging het een stuk beter. Ik probeerde de voorsten (Jan en Barend) bij te benen en dat ging goed.

Na afloop was het creatiefste bar-team weer bezig geweest, er was lekkere pasta en degenen die iets bij de bar bestelden kregen een of meer lootjes. Nadat de oudste vrijwilliger van de club de 'Haagse Hêgah' (een wisseltrofee die om de paar maanden naar een ander gaat die zich binnen de vereniging verdienstelijk heeft gemaakt) in ontvangst had genomen vond de loterij plaats. Met als presentator-spreekstalmeester Ruud van Aarle. Op elk lot was een prijs gevallen met een grote fles Palm-bier als hoofdprijs. Geinig initiatief!

En dan over de rest van de woensdag. Gisteren treinde ik naar Rotterdam waar ik met Corrie had afgesproken bij museum Boymans van Beuningen. We zouden daar misschien een expositie bezoeken en daarna naar de Kunsthal gaan waar nog meer exposities waren zoals een expositie over James Bond en een presentatie van het werk van Rudolf Steiner.


Hoewel dat aanvankelijk niet ons primaire doel was, bleek de groot opgezette mode-expositie in Boymans zeer de moeite waard. Thema was 'The Future of Fashion is now!' Het waren vooral de soms bijzonder innovatieve creaties van hedendaagse kunstenaars die de aandacht trokken.

De tentoonstelling laat werk zien van ruim vijftig internationale ontwerpers, van gerenommeerd modehuis tot jong aanstormend talent. De nadruk ligt echter op het werk van de nieuwste generaties kunstenaars, waarbij centrale vragen zijn: willen we elk half jaar een nieuwe garderobe of kan het langer mee? Moet de pasvorm van een jurk voldoen aan het huidige schoonheidsideaal of kan het ook anders? Wat is de rol van mode in de opmars van de zogenaamde 'wearable technology' zoals google glass?


Op de website van het museum de volgende passage: 'Het wereldberoemde modeduo Viktor & Rolf reageert met een Japanse zentuin op het huidige modesysteem en pleit voor onthaasting en meer spiritualiteit. Ontwerper Wang Lei (China) maakt traditionele Chinese kostuums van geweven wc-papier en ook Carole Collet (UK) onderzoekt duurzame materialen in haar experiment met kantpatronen die uit aardbeienplanten groeien. De handgebreide creaties van Pyuupiru (Japan) bieden de drager een nieuwe identiteit, bevrijd van de bepalende invloed van het menselijk lichaam. Ook technologische innovaties bieden ontwerpers nieuwe invalshoeken over wat ‘mode’ in de toekomst zou kunnen zijn. Een smartphone opladen onderweg is geen probleem met de jas uit het ‘Wearable Solar Project’ van Pauline van Dongen.'

Om een impressie te krijgen van wat er zoal te zien was (en tot en met 18 januari 2015: te zien is), klik hier.


Rudolf Steiner in Kunsthal

Volgende doel was de Kunsthal verderop in het Museumpark. Dat was wel iets veranderd sinds ik daar voor het laatst was, vooral de entree is ruimer opgezet.

De - naar onze smaak - interessantste expositie daar op dit moment is de presentatie van het oeuvre van Rudolf Steiner (1861-1925). Steiner was een van de meest invloedrijke en veelzijdige hervormers van de twintigste eeuw. Zijn gedachtengoed is, alhoewel niet onomstreden, nog steeds springlevend. Vooral zijn antroposofische leer - voortkomend uit de theosofie - heeft velen geïnspireerd. Niet alleen vermaarde kunstenaars uit het verleden zoals Mondriaan, Kandinsky en Beuys, maar ook hedendaagse kunstenaars als Olaf Eliasson en Konstantin Grcic. De tentoonstelling laat een rijke verzameling van meubels, maquettes, sculpturen en blakboard tekeningen zien en biedt een fascinerend inzicht in zijn leven, werk en wijdverbreide gedachtengoed.

Foto's van de Rudolf Steiner expositie staan in dit album, er zitten ook nog wat plaatjes bij van 'mini-kunst' door Belgische kunstenaars, die expositie (allerlei opstellingen van kleine kunstwerkjes in mini-vitrines) was op de bovenste verdieping van de Kunsthal.

Bijzonder was de ontmoeting met Marjan de Boer, die deel uitmaakte van de vriendenkring uit de jaren zeventig. Zij was met een vriend en we hebben nog even gepraat over vroeger, Steiner en zijn eurythmie en mijn nieuwe status als Opa. Dat bleek die vriend ook al een maand of drie te zijn. Waarom ik dit vertel is omdat achteraf, nadat ik Corrie had verteld wat Marjan deed (zangdocente), bleek dat Corrie óók een connectie met haar had: Marjan had ooit met haar gezelschap opgetreden bij de opening van een expositie. Grappig hoe twee mensen uit mijn verleden elkaar uitgerekend bij een expositie van de practische mysticus Steiner ontmoeten... Het werd nog gekker toen ik, eenmaal terug in Den Haag, Marjan wederom ontmoette bij het CS en samen met lijn 3 opreisden zodat ik haar dat verhaal kon vertellen. Natuurlijk is het toeval, zoals ieder nuchter mens zal beweren, maar dat neemt niet weg dat ik dit soort toevalligheden wel opmerkelijk vind.

Geen opmerkingen: