zondag 2 oktober 2016

Nat maar werelds Groep 7 uitje met De Ooievaart


Deze regenachtige zondag vermocht niet te verhinderen dat wij vandaag een gezellig uitje hadden. Een 'middagje Den Haag' dat ook in educatief en culinair opzicht zeer geslaagd mag worden genoemd.

De 'wij' waren in dit geval de 'leden' van een bijna voltallige Groep 7, een van de vele trainingsgroepen die onze club Haag Atletiek rijk is.
Twee van onze groepsgenoten, Sanny Schoon en Jan Rensen, hebben al weken van tevoren het nodige geregeld en voorbereid om er een leuke middag van te maken.


Eten bij Werelds aan de Dunne Bierkade, een zowel bij Hagenaars als Hagenezen geliefd restaurant met een huiselijke entourage en een licht-alternatieve uitstraling, was het verzamelpunt. Rond elf uur waren wij er voor de koffie met gebak naar keuze: appeltaart, cheesecake of dadeltaart.

Daarna gingen we onder aanvoering van groepsgenoot - tevens stadsgids van de dag - Jan Rensen op weg naar een op dat moment nog onbekende bestemming. Van Sanny kregen we nog een flesje water en koeken mee voor onderweg. Via het Spui liepen we naar Het Noordeinde waar we uiteindelijk bij antiekwinkel S. van Leeuwen naar binnen gingen.


Een winkel met een lange gang, diverse in 19de eeuwse stijl ingerichte vertrekken en alom prachtig antiek, aardewerk, zilverwerk, beelden, schilderijen en ander fraais. Het meest opvallend vond ik persoonlijk wel de immense Louis Couperustuin, dat eerder de term 'landgoed' verdient en waar een dikke beuk staat, de oudste van Den Haag.

Tijdens de wandeling terug, kwamen we langs diverse lokaties waarover Jan het nodige - en met veel enthousiasme - wist te vertellen. Zo bleven we stilstaan bij onder meer Paleis Noordeinde (het werkpaleis van Koning Willem Alexander), de tuin en de achterzijde van het gebouw van de Raad van State, de in neo-gotische stijl opgetrokken Parkstraat Kerk van Jacobus de Meerdere, het hofje 'Rusthof' waar destijds vrouwen 'van onbesproken gedrag' woonachtig waren, het standbeeld van Johan de Wit op Het Buitenhof en De Nieuwe Kerk met het graf van Spinoza.


Tijdens de wandeling hebben we het niet helemaal droog gehouden, dus de meegebrachte paraplu's waren geen overbodige luxe. Echter werd het nog erger tijdens de boottocht met 'De Ooievaart' door de Haagse grachten. Dat was het volgende dat op het programma stond.
 
Na het instappen kreeg wij een zitkussentje - tevens geschikt als 'reddingsboei', mocht je uit de boot kukelen - en een plastic poncho uitgereikt die we onmiddellijk aantrokken. Nadat de schipper en de overvalst Haagse boot-gids ons hadden verwelkomt, vertrok de boot voor een vaart door de grachten waarbij wij onder vele bruggen en bruggetjes voeren en wij een enkele keer diep moesten bukken om niet onthoofd te worden.


Ook deze gids wist veel te vertellen over van alles waar wij langskwamen. En dat was veel, zoals de Kikkerstraat, zo genoemd naar de in de jaren zestig befaamde jeugdgroep 'De Kikkers', die in tegenstelling tot 'De Plu's' (vetkuiven die van ruige rock hielden) van The Beatles hielden en op Puchs rondreden. Ook kwamen we langs een nog steeds bestaande ijzerwinkel in Art Nouveau stijl, en passeerden we het geboortehuis van Louis Couperus. Maar er was nog véél meer, en passant kwamen ook de legendarische verhalen over Mata Hari en (de moord op) Blonde Dolly aan de orde.

Op het laatste stuk, even voorbij De Nieuwe Uitleg, hield het op met 'zachies regenen' en begon het onbarmhartig hard te sauzen. De dunne poncho's konden dat watergeweld nauwelijks aan, maar het eind van de vaart kwam in zicht. Eenmaal aangemeerd, spoedden wij ons wederom naar Eten bij Werelds waar een uitstekende lunch was geregeld, met een lekker pompoensoepje vooraf, daarna gevulde wraps, brood met zalm, fricandeau en kaas. Thee of koffie erbij.


Barend van Engelenburg was jarig vandaag en gaf een rondje weg, dus na de copieuze lunch konden het biertje, het glas wijn of andere drank er nog wel bij.
Jan had ook nog een prijsvraag in petto, met vragen die betrekking hadden op wat hij tijdens zijn rondleiding had verteld over de diverse bezienswaardigheden. De hoofdprijs ging naar Ilja (een blik Haagse Hopjes), het zilver en brons (magneetplaatje met wapen van Den Haag) ging naar Henk Moesman en Wilma Don.

Al met al was het een leuke middag, waarvoor wij (als ik zo vrij mag zijn om voor iedereen te spreken) met name Sanny en Jan danken! Top geregeld. 

Geen opmerkingen: