Op vrijdag ging ik vanaf de Laan van Poot de duinen in en het strand op om een uurtje 'uit te lopen'. Daarna achtereenvolgens het krachthonk ingedoken en in de kantine wat thee gedronken. Het was vrij druk ditmaal omdat de lopers van de vrijdagochtend-groepen juist van een training waren teruggekeerd. Onder hen Murat en Yvonne, die mij een lift naar huis aanboden. Ze bleven nog even wat eten en drinken, terwijl ik een geleend dvd-tje met muziek (live concert van Fleetwood Mac, The Dance) opzette.
De zaterdag stond in het teken van een wandeling met de Doornvogels. We vertrokken vanaf station Den Haag Hollands Spoor. Voor Walter en mij was het een thuiswedstrijd, want we liepen door ons overbekende Den Haag. Toch is het na 65 jaar nog steeds zo dat je tijdens zo'n 'gestuurde' wandeling straatjes en parken tegenkomt waar je nooit eerder bent geweest. En ook is het zo dat je dingen waar je normaliter simpelweg voorbijloopt opeens opmerkt, mooie geveltjes bijvoorbeeld.
Het werd een afwisselende wandeling, die zowel langs 'stadse' locaties als door groengebieden voerde. Deze meimaand is trouwens de mooiste maand van het jaar om in de natuur te bivakkeren, het groen is weelderig en de bloesem is op zijn hoogtepunt, in veel gevallen al op zijn retour.
Het weer viel overigens erg mee. Het is overwegend droog gebleven, er viel af en toe wel regen maar die was niet hevig en kortstondig.
Grappig is dat Hugo, onze gids, twee keer de weg vroeg aan bijzondere personen. Dit zonder dat hij daar erg in had. De eerste keer was op de Kapelweg waar hij een man aansprak die net zijn woning uitkwam. Walter en ik herkenden hem meteen als oud-burgemeester Havermans, maar Hugo had het niet door, hij zei nog wel iets in de trant van: "U woont hier heel mooi, mijnheer!"
De andere markante man was een 'paardenman' op landgoed Klein Zwitserland, die vertelde dat hij de paarden van Koningin (nu Prinses) Beatrix had verzorgd.
Waar we zoal zijn geweest? Plaatjes zeggen meer dan duizend woorden, dus verwijs ik naar de compilatie hieronder. In ieder geval markante Haagse locaties zoals Haagse Bluf, het Gouden Hooft, de Passage, de Gevangenpoort, Hofvijver, Lange Voorhout, Plein 1813, Vredespaleis en het tolhuis aan de Scheveningseweg. Daar hadden we onze eerste stop. Daarna de parken waaronder het Westbroekpark (op weg daarheen werden we verzocht de opnamen van een speelfilm - over het leven van Johan Cruyff - niet te verstoren), het Rosarium, Arendsdorp, Landgoed Clingendael waar we de tweede stop bij het theehuis aldaar hadden. De Bosse Bol smaakte er voortreffelijk.
Misschien was Clingendael met zijn fraaie Japanse Tuin wel het mooiste onderdeel van de wandeling. Met heel wat fotogenieke stukjes. We hebben ook nog de Hollandse Tuin bekeken, wat in feite neerkomt op een geometrisch aangelegde tuin met buxus-hagen, zoals je die ook wel tegenkomt in kloostertuinen of bij Franse paleizen.
Via het Haagse Bos kwamen we bij Nieuw Babylon en langs Station Den Haag CS liepen we richting het uitgangspunt, station HS. Daar sloten wij de wandeling af met een maaltijd bij het Surinaams-Chinese eethuis Lung Fu: een sobere uitspanning tegenover het station, maar het eten was niet duur en best lekker. Het was daar dat mijn clubgenote Leny zich bij ons voegde. Mogelijk dat zij een volgende keer een complete wandeling meeloopt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten