maandag 14 september 2015

Monumentaal weekend



Een veelbewogen weekend waarin niet veel is bewogen, lees: niet is hardgelopen. Eigenlijk was ik het wel van plan, zondagmorgen, de Strandwalloop in Rijswijk, maar op het laatste moment besloot ik niet te gaan. Domweg geen zin, nou, dat komt niet veel voor.

Het had ook te maken met het plan om zondagmiddag naar De Hoge Veluwe te gaan. De bronsttijd van de edelherten is begonnen en, zoals bekend, ga ik elk jaar een kijkje nemen.

De komende weekenden worden gekenmerkt door een volle agenda, dan komt het er hoogstwaarschijnlijk niet van en het weekend daarop hetzelfde verhaal, bovendien loopt de bronst dan af.

En, een belangrijk argument om vandaag te gaan was het vrij rooskleurige beeld dat buienradar zondagmorgen aangaf.

Zaterdag heb ik ook al niet gelopen, maar wel nog een aantal Haagse monumentale gebouwen bezichtigd in het kader van de landelijke Open Monumentendag.

Ignatiusparochie
Er vielen in Den Haag maar liefst 83 monumenten te bezichtigen, waarvan ik er hooguit tien heb bezocht  waaronder de R.K. Parochie Maria Sterre der Zee (ook wel Ignatiusparochie of Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen genaamd) aan de Elandstraat. Dat was 's ochtends, op weg naar Artifac (om schilderspapier te kopen). Ik liep langs deze kerk en, gelokt door de Open Monumentenvlag, ging ik naar binnen.

Even later bezocht ik het kantoorgebouw van De Nederlanden van 1845 aan het Kerkplein, waar momenteel onder meer het Alliance Francaise is gehuisvest. Een sober maar niettemin fraai gebouw van de architect Berlage met gebeeldhouwde ornamenten van Lambertus Zijl.

Kantoor van De Nederlanden van 1845 aan het Kerkplein

Daarna naar een oud-katholieke kerk in de Juffrouw Idastraat, waar diverse suppoosten de bezoekers benaderden en hun diensten aanboden. Van een van hen kreeg ik even een leesbrilletje te leen, die had ik thuis laten liggen... Een fraaie kerk met uitzonderlijk stucwerk uit de 17de eeuw. Dit was oorspronkelijk een schuilkerk (katholieke kerken waren destijds taboe). Dat leerder ik van Nellie Schotman (vriendin en begenadigd kunstschilder) die met haar zus was en ik hier bij toeval tegenkwam. 



Oud-Katholieke Kerk H.H. Jacobus en Augustinus in de Juffrouw Idastraat

's Middags bezochten wij - inmiddels werd ik vergezeld door mijn vrouw - een 18e eeuws winkel-woonhuis (van antiquariaat S. van Leeuwen) met een gigantische achtertuin aan het Noordeinde. Een pand met een fraaie houten voorgevel in Art Nouveau stijl.


Keuken en tuin van het 18de eeuwse winkel-woonhuis
Daarna gingen we met een oldtimer trammetje uit 1902 naar het Openbaar Vervoermuseum. Leuk om die oude trams, bussen en foto's uit lang vervlogen tijd te zien.


Terug in het centrum gingen we naar het gebouw van de Raad van State. In tegenstelling tot mijn juridisch onderlegde ex-collega's van het Commissariaat voor de Media, was ik hier niet eerder. Of misschien toch wel, één keertje. Ik bespaar jullie de details maar het is in ieder geval een indrukwekkend gebouw met een 'open' architectuur.



Interessant vond ik de geëxposeerde oude krantenknipsels met betrekking tot de vonnissen die de Raad van State destijds heeft geveld over mensen als Mussert, Rauter en anderen die na de Tweede Wereldoorlog als landverraders werden veroordeeld en vervolgens berecht.


Al met al waren het andere monumenten dan die wij voorgaande jaren hebben bezocht.

Zo, dat was even Monumentendag volgens het principe 'grote stappen snel thuis'. 

Naar de Hoge Veluwe


Gisteren dus naar de Veluwe. Ditmaal kon ik het Nationaal Park niet bereiken via Ede-Wageningen wegens werkzaamheden aan het spoor, dus moest ik naar Apeldoorn en van daaruit met de bus naar Otterlo. Op de rotonde Otterlo stond vervolgens een busje klaar die naar het Nationale Park De Hoge Veluwe ging. Daar kocht ik een toegangskaartje - ook weer duurder geworden - en even later zat ik op de fiets richting wildbaan.


Eerlijk gezegd was het daar nogal saai vandaag, ondanks dat veel edelherten zich lieten zien. Maar er gebeurde niet zo gek veel. Logisch, want de bronst is nog maar net begonnen en komt over een week tot tien dagen op zijn hoogtepunt. Net bij aankomst - rond half vier - was de jachtopziener bezig met voedsel voor de herten te verspreiden, Daardoor kwamen de dieren even later vanuit het bos het veld op en konden toen goed worden gefotografeerde en gefilmd. Hetgeen ook prompt werd gedaan door de tientallen fotografen met hun professionele tele-kanonnen.

Ook ik heb met mijn simpele digicam nog een aantal aardige foto's kunnen maken van het roedel en het plaatshert, even later ook van een spitser die al snel door de haremheer werd verjaagd.

Er zijn ook nog wat bewegende beelden, die zal ik straks nog plaatsen!


Ook bij het Koeverbos stond een roedeltje kaalwild met een indrukwekkend hert, maar afgezien daarvan was het nog erg rustig, rivalen lieten zich vooralsnog niet zien.

Tenslotte nog een korte impressie wat in Otterlo zelf te zien is momenteel met betrekking tot Van Gogh. Overigens een uitstekende documentaire van Jeroen Krabbé over 's mans leven momenteel op tv, maar dit terzijde. Meer over het jaar van Van Gogh in Otterlo hier, laat ik volstaan met wat foto's.



Geen opmerkingen: