Zodra ik mijn neus buiten de deur steek heb ik een camera bij mij. Niet zo'n superprofessionele met een teletoeter, maar een simpel digitaal zakcameraatje. Een Canon Powershot SX210 IS, om precies te zijn. Toegegeven, dat is behoorlijk 2011, ik zou net zo goed met mijn smartphone foto's kunnen maken, maar ik vind dat toch een stuk bewerkelijker en minder geschikt voor close-ups. Maar goed, het idee van zo'n camera is: je weet nooit wat je onderweg tegenkomt.
Nu wil het geval dat ik vanmiddag op het Mediapark, op weg naar station Hilversum Noord, een groot insect zag vliegen, aan de dekschilden en de vliesvleugels daaronder te zien een grote kever. Het insect, een flink exemplaar, zette zich in het geboomte neer op een blad. Dus hup, de camera erop en afdrukken, voordat-ie wegvloog. Het resultaat is aardig gelukt, al zeg ik het zelf.
Een groot insectenkenner ben ik niet, maar ik wist meteen: dit moet de meikever zijn! Zeker, het is inmiddels juni, maar toch: een Meikever (Melolontha Melolontha). Daar had ik al veel over gehoord en gelezen - onder andere in de Verkade-albums van Jac. P. Thijsse - maar volgens mij had ik 'm nog nooit bewust 'in het wild' gezien. Wikipedia beschrijft de meikever als een middelgrote kever met zijn 3 centimeter lichaamslengte. Zijn antennes, die een oranje kleur hebben eindigen in een langwerpige verdikking die uit verschillende lamellen bestaan die, eenmaal uitgewaaierd, duidelijk zichtbaar zijn en worden gebruikt bij het zoeken naar voedsel of een partner.
De larven van de meikever (emelten als ik mij niet vergis) kunnen aardig wat schade toebrengen aan door de mens geteelde gewassen. Zij eten wortels van planten en kunnen een verwoestende uitwerking hebben op moestuinen en gazons. De volwassen kevers eten bladeren en kunnen als ze in grote aantallen voorkomen een boom - liefst een eik maar ook andere bomen - kaalvreten. Na de komst van insecticiden in de twintigste eeuw is de kever veel zeldzamer geworden en in sommige streken is de soort volledig uitgeroeid. ook in Nederland is hij vrij zeldzaam geworden, daarom was deze opname wel een buitenkansje. Overigens heb je de meeste kans om de meikever te vinden op open plekken in bossen, bosranden en in open velden met gras als begroeiing.
Maar wie goed oplet ziet nog meer kruipen, zwemmen en vliegen. Die andere foto's zijn gistermiddag en vanavond gemaakt tijdens een simpel 'ommetje' door de Bosjes van Pex en Meer en Bosch.
1 opmerking:
Met al die regen kun je heel veel slakken fotograferen.
Een reactie posten