donderdag 10 november 2016

Runderstoof in abdijbier


Een aantal jaren geleden plaatste ik van tijd tot tijd een recept op mijn blog. Daar ben ik mee opgehouden omdat er op het net vele duizenden recepten te vinden zijn, een mensenleven is te kort om die allemaal uit te proberen.

Toch kreeg ik laatst veel reacties op een paar kiekjes die ik - een beetje uit de losse pols - op FB had geplaatst. Het paste op dat moment wel bij het herfstweer vond ik, sfeerfoto's van een vlaamse stoofpot. Die vele reacties had ik niet verwacht, ik snap toch nooit zo goed waarom je op het ene bericht tientallen reacties krijgt en op het andere 'slechts' een paar. Maar goed, daar gaat het nu niet om. Wel leuk natuurlijk, er was ook iemand die vroeg naar het recept.

Nou Eveline van Leeuwen, hier gaat-ie dan. Succes!

Runderstoof in abdijbier

Recept voor 4 personen.


  • 600 - 750 gram rundvlees (bv. sukadelapjes of riblappen)
  • 2 theelepels tijm
  • 1 theelepel paprikapoeder (facultatief)
  • Peper
  • Zout
  • 2 uien
  • 1 grote of 2 kleine winterwortels
  • 75 gram boter
  • 1/2 liter Abdijbier
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 grote bruine boterham, met mosterd besmeerd
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • Knolselderij (1/4 tot 1/2)
  • 3 takjes peterselie
  • 1 à 2 laurierblaadje(s)
  • Takje tijm
  • 1 teentje knoflook 


Bereiding


  1. Snij het vlees in blokjes, bestrooi deze met tijm, paprikapoeder, peper en zout.
  2. Pel de uien en snijd deze in stukjes.
  3. Schrap de wortel, was deze en snijd hem in stukjes of plakjes
  4. Ook de knolselderij schillen en in stukjes.
  5. Verhit de boter in een braadpan.
  6. Bak het vlees, af en toe om en om roerend, in ca. 5 minuten aan.
  7. Voeg wortel, knolselderij en ui toe, bak deze ca. 3 minuten mee.
  8. Voeg abdijbier (bij voorkeur donker) naar keuze toe (anderhalf flesje)
  9. Lepel azijn er bij
  10. Laurierblad, takje tijm en gehakte of uitgeperste teen knoflook erbij.
  11. Nu met deksel op de pan op laag pitje ca. 2 uur stoven. Mag gerust ook langer, kijk wel af en toe of het niet te hard gaat (het moet 'sudderen').
  12. Na die twee uur - of langer - de met mosterd besmeerde boterham toevoegen, met de besmeerde kant naar beneden
  13. Ook de ontbijtkoek erboven verkruimelen
  14. Nog ca. 1/2 uur in gesloten pan gaar stoven
  15. Breng de schotel op smaak met peper en zout, verdeel de fijngehakte peterselie erover.
Als je een meer gebonden saus wilt, een paar eetlepels bloem met wat van de jus vermengen tot een papje en al roerend aan het vocht in de pan toevoegen. Zelf doe ik dat nadat het vlees en de groenten met een schuimspaan is overgeheveld naar een schaal, waarmee het gerecht ook wordt opgediend. Als de saus genoeg gebonden is naar jouw zin, over het vleesgerecht in die schaal gieten en garneren met peterselie.

Serveer het gerecht met patat frites, aardappelpuree of 'gewoon' gekookte aardappelen en groente naar keuze (bonen, broccoli, spruitjes e.d.)

Dranktip

Abdijbier (Trappist) of (volle) rode wijn.

Eet smakelijk!





Geen opmerkingen: